fbpx

Opština sa VIŠE BIRAČA od stanovnika, načelnici ništa NIJE ČUDNO

4istocni drvar

U Istočnom Drvaru, najmanjoj srpskoj opštini, koja je nastala nakon povlačenja međuentitetske granice, po popisu iz 2013. godine živi 79 stanovnika, a 154 birača.

Na ovogodišnjim izborima u ovoj opštini glasači su svoje kandidate birali na samo jednom biračkom mjestu, gdje je bilo 109 važećih glasova za Narodnu skupštinu RS. Ubjedljivo najviše glasova su dobili kandidati SNSD – za predsjednika Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, ali i poslanike u Narodnoj skupštini RS.

U ovoj opštini uglavnom žive Srbi povratnici, suočeni sa mnoštvom problema. Uglavnom rade u šumskom gazdinstvu dok su nedavno dobili i prvi vrtić.

Načelnica opštine Milka Ivanković u razgovoru za Srpskainfo navodi da se ova lokalna zajednica razvija i da joj nije jasno zašto je medijima zanimljiv broj stanovnika, koji je prikazan popisom iz 2013.

Objašnjava da mnogi Srbi imaju imovinu i u federalnom Drvaru, gdje su prijavljeni, ali i da nije dobro urađen popis na ovom području.

– Mnogi su se od posljednjeg popisa preselili u Istočni Drvar radi zaposlenja i ne znam zašto je to zanimljivo. Nije humano da se piše o ljudima koji se bore za život – poručila je Ivankovićeva.

(Srpskainfo)