fbpx

Opozicija bez dogovora za Banjaluku, Ugljevik, Sokolac

Opozicija bez dogovora za Banjaluku, Ugljevik, Sokolac

Foto: Nezavisne 

Sastanak lidera svih opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, na kojem bi trebalo da se postigne konačni dogovor o mogućem zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima, najvjerovatnije će biti održan u toku sljedeće sedmice, saznaje Srpskainfo.

Organizator sastanka, kako je najavljeno, trebalo bi da bude SDS, a iz te partije poručuju da osam mjeseci prije izbora u opoziciji postoji saglasnost za oko 95 odsto gradova i opština gdje bi opozicija trebalo da ima zajedničke kandidate za gradonačelnike ili načelnike opština. Gradovi i opštine u kojima će opozicione stranke, po svemu sudeći, imati više kandidata za vodeće funkcije su Banjaluka, Ugljevik, Sokolac…

– Nećemo podržati kandidate SDS u Ugljeviku i Sokocu, gdje Vasilije Perić i Milovan Cicko Bjelica otvoreno sarađuju sa SNSD i nećemo podržati Draška Stanivukovića, ako ga PDP kandiduje za gradonačelnika Banjaluke – poručio je nakon prekjučerašnjeg sastanka s rukovodstvom SDS u Banjaluci lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

On je potvrdio da će njegov pokret podržati kandidaturu SDS-ovog Ljubiše Petrovića za još jedan gradonačelnički mandat u Bijeljini, te da njegova lista, kako je naveo, ima dobre odnose s SDS, kao i da “nemaju kritičnih tačaka i mjesta gdje bi se kosili interesi ove dvije stranke”.

Komentarišući za Srpskainfo aktuelno stanje u opoziciji, lider SDS Milan Miličević kaže da “ako realno sagledamo stvari”, nikad nije postojalo stoodstotno jedinstvo opozicije kad su u pitanju kandidature za najznačajnije funkcije lokalnih uprava.

– Takvog jedinstva nije bilo čak ni u boljim vremenima ni u drugačijim okolnostima nego što su danas. Često se dešavaju situacije loših ličnih odnosa između jedne ili druge opozicione partije, pa tako i danas. Mislim da taj procenat sada nije ni manji ni veći nego što je to bilo ranije – kaže Miličević za Srpskainfo.

Naravno, kako dodaje, teoretski gledano, za opoziciju bi bilo najbolje da postoji stoodstotna usaglašenost oko zajedničkih kandidata, ali to, kako ističe, nije realno da se dogodi.

– Što se nas tiče, nije problem to što u nekoj lokalnoj zajednici Narodni front, PDP ili Lista “Za Pravdu i red” neće podržati kandidata SDS. Ubijeđen sam da će kandidati SDS za načelnike ili gradonačelnike, koje predlože njihovi odbori, imati punu podršku građana u njihovim sredinama. S našim kandidatima ne obraćamo se članovima ove ili one političke partije, već generalno stanovnicima te lokalne zajednice, tako da je to mnogo šira priča od samih političkih partija. Za nas to neće biti problem, ali može biti problem nekim manjim partijama. Moj napor, kao predsjednika SDS, jeste da dođemo do još većeg procenta usaglašenosti u opoziciji – kaže Miličević za naš portal.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, za Srpskainfo ističe da se kao stranački lider uvijek zalagao za što širi dogovor unutar opozicije te da, prema njegovim riječima, treba da se pokušaju ostaviti sa strane bilo kakvi lični animoziteti i isključivosti.

– Izborni sistem je takav, jednokružan, za razliku od svih zemalja u regionu gdje dva najbolja pojedinačna kandidata, ukoliko nemaju natpolovičnu podršku birača, idu u drugi izborni krug. Zato je potrebno i mudrosti, ali i pragmatizma, manje teških riječi i javnih polemika, a više međusobnog razgovora i dogovora. Koliko znam, u velikom broju opština i gradova biće usaglašeni kandidati opozicije i ima nekoliko u kojima teško može doći do kompromisa – priznaje Borenović.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, ističe da je njena politička opcija protiv “simbioza i saradnje s režimom na bilo kom nivou”.

– Konkretno u Banjaluci, naravno da nećemo podržati Stanivukovića, te da računamo da opozicioni kandidat bude onaj sa najviše šansi za pobjedu. U tom smislu mi smo ponudili našeg najjačeg kandidata, za šta očekujemo podršku iskrenih opozicionih snaga – kaže Trivićeva za Srpskainfo.

Što se tiče Sokoca i Ugljevika, kako dodaje, odbori Narodnog fronta tamo su u formi povjereništva.

– Izaći ćemo sa svojim listama, ali nemamo ambiciju da nudimo kandidate za načelnika tih opština. Sigurno je da se ne slažemo s politikom aktuelnih načelnika, što ne bi trebalo da napravi bilo kakve probleme sa SDS generalno, jer u najvećem broju opština, konkretno s SDS, naši lokalni odbori imaju odličnu saradnju – ističe Trivićeva.

Srpska info