fbpx

Ojačana uloga banjalučkih mjesnih zajednica

3mz

Efekti izbora novih članova savjeta mjesnih zajednica već u prvih šest mjeseci njihovog rada dali su rezultate, a u rješavanju problema najaktivniji su predstavnici građana u naseljima Rosulje, Dragočaj i Obilićevo dva.

Prema podacima iz Gradske uprave do 1. oktobra ove godine savjeti mjesnih zajednice održali su ukupno 237 sjednica, a u najaktivnijim naseljima osam. Međutim, kako navode iz Gradske uprave, u ovom periodu nije održan nijedan zbor građana koji su svoje nove predstavnike savjeta birali u martu. Prema riječima gradskih vlasti otkad su izabrani novi predstavnici savjeta primjetno je poboljšanje saradnje mjesnih zajednica sa Gradskom upravom.

“To se naročito vidi kroz planove za rješavanje problema i prioritetnih pitanja na područjima koja se tiču njihovih naselja” – kazali su u Gradskoj upravi.
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje Siniša Mrkobrada rekao je da se savjeti sastaju kada treba raspravljati o rješavanju infrastrukturnih problema, ali i kada organizuju druge aktivnosti, kao što su akcije koje se tiču pomoći ljudima.

“Savjet nije pravno tijelo, tako da je sve što radimo volonterski, ali i naše htijenje da poboljšamo uslove za život u našem naselju. Obaveza je mnogo i ljudi su zaposleni, ali uvijek nađemo vremena kada je to potrebno” – kazao je Mrkobrada.
Prema njegovim riječima, savjet nije u mogućnosti da radi na velikim projektima, ali i tim malim stvarima koje uradi doprinese poboljšanju, što se odmah primijeti.

“Podršku imamo i od gradskih vlasti, tako da šta god možemo uradimo. Želja mi je da imamo bolje saobraćajnice, više parkova i klupa” – rekao je Mrkobrada.
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo dva Darko Milaković kaže da su u posljednja dva mjeseca održali šest sjednica. Uglavnom su raspravljali o komunalnim problemima po zahtjevu mještana, a sastanci se održavaju periodično zavisno od problema koji se pojave. Posebno su ponosni na projekat gradnja igrališta i postavljanje ograde oko škole.

Izbori

Novi članovi za 57 savjeta mjesnih zajednica birani su u martu ove godine.

Svoje kandidate tada je predložilo 45 predlagača i to deset političkih partija, četiri udruženja građana i 31 grupa građana. Prema podacima iz Gradske izborne komisije na listama je bilo 1.020 kandidata, a u savjete mjesnih zajednica izabrano je 407 članova.

(Glas Srpske)