fbpx

Institut za javno zdravstvo RS o epidemijama morbila: Nevakcinisana djeca u velikoj opasnosti

2morbile

Na području Republike Srpske vakcinacija MRP vakcinom koja obuhvata morbile, rubeolu i parotitis iznosi oko 70 odsto, a da bi se isključila opasnost od pojave epidemija potrebno je da obuhvat iznosi 95 odsto.

“U velikom smo riziku da ako dođe do pojave virusa da dođe i do epidemije”, izjavila je danas Jela Aćimović, specijalista epidemiolog u Službi za epiodemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS.

Navela je da se u regiji dešavaju epidemije, da su na Kosovu zabilježena dva smrtna slučaja, kao i da je u Rumuniji u ovoj godini u epidemiji oboljelo 8.000 osoba od čega je 31 nevakcinisano dijete umrlo od morbila.

“To ne želimo da se desi kod nas, a rizik postoji i zbog toga želimo da skrenemo pažnju roditeljima i zdravstvenim radnicima da se obrati pažnja da se vakcinišu sva djeca koja su propustila ovu vakcinaciju da ne bi smo doveli stanovništvo i djecu u taj rizik”, rekla je Aćimović.

Prema njenim riječima obuhvat obavezne vakcinacije djece u RS je u padu, ne za sve vakcine, ali naročito izražen pad obuhvata MRP vakcinom.

“Za tu vakcinu imamo najniži obuhvat i posebno je nizak u većim gradovima kao što su Banjaluka i Bijeljina. Na primjer u tim gradovima prošle godine svega polovina djece koja su trebala biti vakcinisana primila su vakcinu što znači da pola djece nije zaštićeno”, rekla je Jela Aćimović i dodala da to povećava rizik od pojave epidemija.

Prema njenim riječima veliki je procenat nevakcinisane male djece koja su najosjetljivija na te bolesti i kod kojih se najčešće javljaju komplikacije.

“Ako se desi epidemija, a veliki je rizik da hoće, veliki broj male djece može da se razboli i da ima teške posljedice”, rekla je ona.

Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu navela je da gdje god ima nevakcinisane djece postoji rizik.

“Svi koji nisu vakcinisani ili nepotpuno vakcinisani odnosno koji nisu primili predviđene dvije doze po navršenoj prvoj godini i prilikom polaska u školu, mogu oboljeti. Virus se lako može unijeti u svakoj sredini gdje postoji osjetljiva populacija i svi će oboljeti iz kontakta. To je bolest koja sa najvećim indeksom kliničke manifestacije”, rekla je Jandrić i dodala da je najgore što virus može izazvati teške komplikacije  encefalitis, upala mozga, sa čak i smrtnim ishodima.

Jandrić i Aćimović su istakle da je neopravdana bojazan roditelja da vakcinišu djecu jer nije dokazano da postoji veza između MRP vakcine i pojave autizma.

“Postoje priče a kada je u pitanju zdravstvena struka to nema opravdanja”, rekla je Jandrić i dodala da to tvrdi na osnovu brojnih istraživanja koja su urađena u svijetu.

Vakcina protiv gripe

Inače, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske od 26. oktobra počeće sa vakcinacijom protiv gripe za tekuću sezonu, a istovremeno u ambulantama porodične medicine počeće i vakcinacija protiv gripe za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu.

Fond zdravstvenog osiguranja RS finansiraće vakcinaciju za ukupno 15.000 osoba, između ostalog, za oboljele od šećerne bolesti koji su inzulin zavisni, pacijenti na hemodijalizi, one koji su imali hirurške intervencije na srcu, cističnu fibrozu pluća i druge kategorije.

“Vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima koji boluju od bolesti od bilo kojih organa i organskih sistema i starijim osobama. Osobama rade sa djecom i starijim osobama, kao što su zdravstveni radnici i zaposleni u  uslužnim djelatnostima”,  rekla je Jandrić.

Prema njenim riječima osobe koje imaju bilo koju akutnu infekciju i povišenu temperaturu treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja.

“S obzirom da smo na pragu sezone gripa preporuka je vakcinisati se što prije, jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita protiv ove bolesti”, kaže Ljubica Jandrić.

Prema podacima Instituta prošle godine su od akutnih respiratornih infekcija uzrokovanih gripom u RS-u umrle četiri osobe, a godinu ranije 11 osoba.

(Anadolija)