fbpx

Odgođena odluka o sankcijama za BiH

Dalekovodi

Energetska zajednica na sastanku u Prištini nije donijela odluku o novim sankcijama prema BiH, potvrđeno je “Nezavisnim” u Sekretarijatu te organizacije.

“S obzirom na to da Ministarski savjet nije imao kvorum, nije bilo moguće da odluka bude usvojena. To znači da će formalna odluka o sankcijama biti usvojena u skladu sa pisanom procedurom u narednim sedmicama”, rekla je za “Nezavisne” Barbara Pojner, portparol službenik za odnose s javnošću Energetske zajednice.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da nema mjesta za posebno zadovoljstvo, s obzirom na to da je BiH i dalje pod sankcijama Energetske zajednice.

“Jedino što je dobro je što ovim nisu uvedene nove mjere. Implementacija obaveza iz energetskog sektora i dalje ostaje”, rekao je on i dodao da će se narednih dana odrediti novi susret i razgovori u vezi sa sankcijama.

Podsjećanja radi, u Beču je nedavno održan sastanak entitetskih ministara za energetiku i državnog ministra za spoljnu trgovinu, na kojem je usaglašeno da će vlasti raditi na usvajanju nacrta zakona o električnoj energiji i gasu na državnom nivou.

Kako je naglašeno iz Energetske zajednice, osnovna tema sastanka bili su načini kako prevazići trenutnu situaciju zbog toga što BiH krši svoje obaveze iz oblasti primjene Trećeg energetskog paketa EU.

“Usaglašeno je da nacrt državnog zakona o tržištu električne energije i Regulatoru, koji predviđa neka minimalna ovlaštenja državnog autoriteta za gas, ispoštuje sve detaljne komentare i primjedbe oba entiteta. FBiH je tražila dodatno pojašnjenje i dodatnu potvrdu od strane Evropske komisije da je zakon usklađen sa Trećim energetskim paketom”, rečeno nam je u odgovoru.

Dogovoreno je da će entitetske vlade svoju poziciju iznijeti najkasnije do kraja ove godine.

Osim u vezi sa BiH, razgovaralo se i o ciljevima za dodatna zalaganja u vezi sa zelenim tehnologijama i dobijanjem energije iz obnovljivih i za prirodu neškodljivih izvora, kako bi do 2030. bili ispunjeni ciljevi EZ-a.

Sekretarijat je upozorio zemlje članice da je većina zemalja ispod ciljeva koje je potrebno ispuniti kako bi do 2020. godine bile na snazi energetske politike s ciljem smanjenja štetnih efekata, posebno u vezi sa globalnim zagrijavanjem.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Sekretarijata su predstavili smjernice politika s ciljem usvajanja planiranih mjera na transparentan i efikasan način.*

Izvor: nezavisne