fbpx

Obilježena 31. godišnjica stradanja Srba u Mostaru

Buna most stradanje Srba

Foto: Arhiv

Bacanjem ruža u rijeku Bunu i paljenjem svijeća, odata je počast ubijenim i nestalim Srbima iz okolice Mostara. 31 godina je prošla, a porodice 81 osobe srpske nacionalnosti koje su odvedene iz svojih domova još nisu našle smiraj jer njihovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Na današnji je dan u mjestu Buna kod Mostara ubijeno 29 srpskih civila. Sljedećih su dana pripadnici tadašnje Teritorijalne obrane iz domova odveli 81 osobu srpske nacionalnosti za kojima se još traga. Brata i dalje traži Slavica Slavić.
 
SLAVICA SLAVIĆ

„U ovom trenutku pored svih silnih dokaza koje imamo da su tijala tu, mi nemamo dozvolu da ekshumiramo, mislim da u ovom trenutku stvarno nam samo rijeka Buna može reći šta je bilo i kako je bilo.“

ALJONKA DŽELETOVIĆ, Organizacioni odbor porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje

„Apelujem na sve ljude da probude humanost u sebi, da budu ljudi. Još mnogo lica koji su živi i koji hodaju ovim područjem u sebi kriju tajne gdje su nestali.Molim vas, molim vas, progovorite u ime ljudskosti, čovječnosti, da spasimo ovaj svijet, da spasimo budućnost naše djece".

Članove obitelji izgubila je i Aleksandra Savić koja naglašava da je poražavajuća činjenica da se 31 godinu kasnije okupljaju istim povodom.

ALEKSANDRA SAVIĆ

„Postoji nešto što se zove odgovornost, a ovdje se ta odgovornost zaobilazi i tako da to nije dobro jer iznad politike ima nešto što se zove pravda, što se zove pravo na život i pravo na dostojanstvenu smrt na kraju krajeva.“

VELIBOR MILIVOJEVIĆ, potpredsjednik Gradskog Vijeća Mostara

„Toliko godina poslije toga mi još moramo da molimo nadležne institucije i ljude koji se tim bave da pokušamo da svak nađe svoj smiraj. Trebali bi, a to sam ponovio više puta, da svi uvažimo sve žrtve. Sve žrtve su iste. I dok god ne budemo imali snage da dođemo na ona mjesta gdje su stradali drugi narodi i istinski se poklonimo, mislim da nećemo naći zajednički i pravi smiraj ni zajedničku pravu budućnosti.“

I danas postoje brojne opstrukcije u potrazi i ekshumaciji stradalih. Do danas za ubojstva Srba iz okolice Mostara nitko nije procesuiran.

bhrt.ba