fbpx

Novo smanjenje radnika u ŽRS

2zeljeznice rs

“Željeznice RS“ smanjuju broj radnika zbog najavljenog restrukturisanja. Bilo ih je više od tri hiljade, što je, uz dugove, Željeznice dovelo skoro do stečaja. Uskoro će i Svjetska banka uplatiti kredit u iznosu većem od 51 milion evra. Ipak, Sindikat je i dalje zabrinut za opstanak preduzeća.

Dug “Željeznica“ gomila se godinama, a zbog najavljenog restrukturisanja ovog preduzeća, potrebno je riješiti višak radnika. Јedan od načina za rješavanje viška radnika, jeste i dobrovoljni odlazak, ali uz isplatu naknade koja je dvostruko veća od otpremnine koja bi se isplatila u slučaju da budu proglašeni tehnološkim viškom.

Više od 300 zaposlenih već je otišlo u penziju, a ove godine, u penziju ide još 124 radnika, prenosi Al-Jazeera.

Iz Uprave poručuju – što se više radnika prijavi za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, manje zaposlenih će biti potrebno proglasiti tehnološkim viškom tokom procesa restrukturisanja.

“Preostali dio radnika, koji ne budu penzionisani, odnosno ne prihvate dobrovoljni odlazak, riješiće se u skladu sa Zakonom o radu, kao tehnološki višak, ali očekujemo da to bude minimalan broj u odnosu na ukupan broj zaposlenih“, navode iz Uprave ŽRS.

Međutim, u Sindikatu nisu previše optimistični. Kažu da još ne znaju detalje ponude za dobrovoljno penzionisanje, dodajući da je uprava i prvu grupu radnika pokušala da penzioniše bez dogovorenih isplata. Ističu da je veliki problem nedostatak radnika, napominjući da zbog toga mnogi rade prekovremeno.

“U stanici Banjaluka pokrećemo tužbu. 5.000 viška sati imaju ljudi koji ne mogu koristiti godišnji odmor, ne mogu ništa. Rade prekovremene sate. Dakle, mi sada pokrećemo tužbu kako bi se naplatili ti prekovremeni sati“, poručuje Boris Šukalo iz Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti.

Dok Sindikat najavljuje nove tužbe, a ostali radnici “Željeznica“ čekaju detalje daljeg penzionisanja, bivši radnik “Željeznica RS“ Sreto Milosavac ističe da je podnio zahtjev za penziju, dodajući da je zadovoljan isplaćenom otpremninom, dugom za doprinos i odštetom po tužbi zbog ranijih dugova.

“Postoji još pitanje otpremnine i decembarske plate. Mi smo isplaćeni i ja sam prezadovoljan. Kada vam kasne plate i ostanete na tri marke, odjednom se pojavi 10.000 KM. To je čudo“, ističe Milosavac za Al-Jazeeru.

Ukupan dug “Željeznica“ je oko 300 miliona maraka, a plan restrukturisanja predviđa da se broj zaposlenih do kraja 2018. godine svede na 2.500 radnika.

Kako tvrde iz Uprave, dugovanja su izmirena, ali samo prema onim radnicima koji će biti penzionisani. Napominju da im je za to trebalo blizu 4 miliona KM, a da su taj novac dobili kao pozajmicu od Vlade Srpske.

Ostalima će isplatiti dugove kada dobiju kredit od Svjetske banke.

BN televizija