fbpx

Novi Zeland omogućio plaćeni dopust žrtvama obiteljskog nasilja

8aced423560197984b01bb49a996877c L

Novi Zeland prošlog je tjedna usvojio zakon koji će omogućiti žrtvama obiteljskog nasilja plaćeni dopust u trajanju do 10 dana kako bi ostavile svoje partnere, pronašle novi dom i poduzele sve potrebne korake da zaštite sebe i svoju djecu. Zakon će stupiti na snagu u travnju 2019. godine.

Zastupnici i zastupnice uz pljesak su izglasali zakon, sa 63 glasa za i 57 glasova protiv. Većina zasluga ide zastupnici Stranke zelenih, Jan Logie, koja je prije političke karijere radila u ženskom skloništu.

Nacionalna stranka Novog Zelanda, jedna od dvije najveće stranke u zemlji, prvotno je podržala prijedlog zakona, no na drugom čitanju povukla je svoju podršku uz objašnjenje da bi trošak za male i srednje firme bio prevelik te da bi poslodavci nerado zapošljavali osobe za koje sumnjaju da su preživjele obiteljsko nasilje.

Prema službenim podacima, Novi Zeland spada u zemlje s najvećom stopom obiteljskog nasilja na svijetu. U prosjeku, policija intervenira svake četiri minute, a procjenjuje se da obiteljsko nasilje godišnje košta državu između četiri i sedam milijardi novozelandskih dolara (17 - 30 milijardi kuna).

Jan Logie izjavila je da je novi zakon prvi korak ka rješavanju ogromnog problema obiteljskog nasilja te da bi druge zemlje trebale usvojiti slične mjere.

Žrtve nasilja neće morati dokazivati svoju situaciju poslodavcu, a bit će im omogućena fleksibilnost na radnom mjestu, kao i promjena mjesta rada, email adrese ili micanje podataka s web stranice poslodavca.

Izvršna direktorica Ženskog skloništa Ang Jury izjavila je da ovaj zakon nipošto nije "čarobni štapić" i da sam po sebi nije preventivan, no predstavlja "značajan korak u pravom smjeru." Dodala je da je ekonomski status žene ključan u odlučivanju hoće li ili neće nešto poduzeti. "Ako žena može zadržati posao i povjerenje poslodavca dok se bavi problemom nasilja u svom životu, to su odlične vijesti," rekla je Jury.

U ožujku ove godine australska vlada najavila je da će ponuditi radnicama/ima neplaćeni dopust u trajanju do 5 dana u svrhu rješavanja situacije obiteljskog nasilja. The Guardian

VoxFeminae