fbpx

Novi lijekovi na recept

765 430 dcb29044d3ef15a53bd3c01f57818f0d

Više od 20 novih lijekova od sutra će se naći na Listi lijekova koji se izdaju na recept, tako da je Fond zdravstvenog osiguranja RS nastavio sa politikom unapređenja dostupnosti lijekova, a sve s ciljem da naši osiguranici izdvajaju što manje novca za lijekove, navedeno je u saopštenju Fonda.

Naime, od 15. avgusta osiguranicima će u apotekama na recept biti dostupni o trošku FZO RS novi lijekovi za kardiovaskularna, plućna, bubrežna i druga najčešća oboljenja naše populacije.

Većina lijekova je uvrštena na Listu A, što znači da će osiguranici za ove lijekove plaćati participaciju u iznosu od 10 odsto ili neće plaćati ništa ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Na Listu A, između ostalih, uvršteni su lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i dr.

Primjera radi, na Listu A uvršteni su i novi oblici i doze lijeka „Takrolimus“ tablete koje koriste lica sa transplantiranim organima, a cijena ovog lijeka je 251,32 КM (1 mg). Ranije, dok ovaj lijek nije bio na listi, osiguranici su ga morali plaćati sami, a od sutra, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije, neće plaćati ništa, jer će ga u potpunosti finansirati FZO RS.

Lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na Listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune cijene, plaćati 50% njihove cijene. To, takođe, predstavlja značaju uštedu za osiguranika, jer, primjera radi, lijek za prevenciju moždanog udara koji je sada uvršten na listu B košta 118 КM, a osiguranici će ga na recept moći podići za 59 КM.

Napominjemo da pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje.
Osim toga, od kraja ovog mjeseca osiguranici će u apotekama na recept moći podići i nove insuline koji su, takođe, uvršteni na Listu, a njihova nabavka je u toku.

Uvođenje preko 20 lijekova komercijalnih naziva (11 generičkih lijekova) na Listu lijekova koji se izdaju na recept je nastavak unapređenja dostupnosti lijekova za naše osiguranike, budući da je nedavno Fond i na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova. Među njima su i najsavremeniji inovativni lijekovi za liječenje melanoma, kao i imunoterapija koja će po prvi put u RS biti dostupna oboljelima od karcinoma pluća.

(BN)