fbpx

Nova sezona "obojenih revolucija"?!

1obojeni

U Republici Srpskoj ne prestaju priče o pokretanju revolucija. Ipak, ništa opasno se nije desilo po Srpsku. Međutim, eksperti bliski vrhu vlasti ponovo predviđaju udar na destabilizaciju zemlje.

Eksperti za bjezbjednost bliski vrhu vlasti, isti scenario kao što se dogodio 2016. u Skoplju, predviđaju i u Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci.

Kako je poznato 2018. je izborna godina. To u Republici Srpskoj znači samo jedno – uskoro počinje nova revolucija. Sezona politički turbulentne i još jedne vruće jeseni je otvorena. Crni meteoalarm i najavu nove oluje najavio je Predrag Ćeranić. Ovaj put mogući tornado vidi u grupi ’’Pravda za Davida’’. Mnogi bi rekli krajnje bizarno. Poslije neuspjele priče o Sorošu i milionima za rušenje Srpske, na red su stigli Zoran Zaev, Nikola Gruevski i makedonski scenario.

Stručnjaci i analitičari bliski vrhu vlasti ipraksali su se do te mjere da i na najmanji prizvuk nekog problema počinju da upozoravaju javnost kako se ustvari radi o pripremi haosa.

„U cijelom svijetu dekani se biraju na osnovu istraživačkog rada, a kod nas na osnovu budalaština koje kažu u toku mjeseca. Poznavajući dekana Fakulteta za bezbjednost Predraga Ćeranića, on će reći da sam agent Njemačke, jer nosim majicu na njemačkim natpisom. Za takvu vrstu kritike morao bi dati neki dokaz. Niko više ne vjeruje u priče koje se ponavalju iz godine u godinu“, smatra novinar Goran Dakić.

Iz godine u godinu iz slamarica se izvlačila municija sve većeg kalibra. Dežurni stručnjaci i analitičari koji su obično uz skute onih koji su na vlasti, željeli su u lov da krenu sa što većom sigunošću.

Revolucije u Republici Srpskoj su veoma česta pojava. Uglavnom se dešavaju neposredno pred izbore. Vrlo često su predstavljene kao nasilne i haotične. Imaju različite boje, nalogodavce i metode. Na kraju sve do sada plasirane imale su jednu zajedničku stvar – nikada se nijedna nije desila.

I u izbornoj 2016. godini Predrag Ćeranić je objasnio da se protetesti opozicije u parku „Mladen Stojanović“ koriste kao instrument za stvaranje nemira i haosa. Ni nemira ni haos nije bilo.

Ekspertski tim, nakon svih navedenih i najavljenih, a propali obojenih revolucija – osmislio je plan za novu. Povod je bio protest koji je organizovala organizacija „Restart Srpska“. Razlog - kupovina automobila za potrebe Ministarstva prosvjete i obrazovanja. I tada su stručnjaci za bezbjednost nezadovoljstvo građana zbog trošenja velike sume novca za službene automobile nazvali obojenom revolucijom. Revolucije nije bilo, a auta su kupljena.

Bez obzira na to što su sve prognoze bile netačne, malo ko vjeruje da će dosadašnja retorika biti promjenjena pred izbore.

(BN TV)