fbpx

Nova mešetarenja oko gradnje HE Vranduk: Izvođač bez referenci

he vranduk

Hrvatska kompanija Končar uskoro bi trebala preuzeti ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, nakon što je postalo jasno da će s dosadašnjim liderom konzorcija, austrijskim Strabagom, doći do raskida ugovora. Končar bi trebao da odabere i jednu bh. firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je nakon objave javnog međunarodnog tendera potpisala ugovor sa austrijsko – hrvatskim konzorcijem (Strabag – Končar) za projektovanje i izgradnju HE Vranduk po cijeni od 57,5 miliona eura. Drugi konzorcij na pomenutom tenderu je bio Riko – Euro-Asfalt sa cijenom od 60 miliona eura.

Kod drugog konzorcija reference za građevinski dio posla, posebno izgradnju brane, i elektromašinski dio posla nosio je Riko dok Euro-Asfalt, navodno, nema potrebne reference.

Međutim, nakon zahtjeva za raskidom ugovora sa pobjednicima međunarodnog javnog tendera, EP BiH daleko od očiju javnosti i bilo kakve transparentnosti, pokušava sklopiti novi ugovor kombinirajući sa Končarom i Euro-Asfaltom na način da Končar radi elektromašinske poslove (za šta posjeduje referencu), a da Euro-Asfalt radi građevinske poslove za šta ne posjeduje referencu i nikada nije samostalni izgradio neku branu, što bi bio presedan u svijetu i rizik od katastrofa koju niko ne bi smio prihvatiti.

Po svim načelima javnog međunarodnog tenderisanja to nije moguće i to je protiv zakonito. Ono što je bilo moguće i zakonito, kako saznajemo, je da se tender ponovio i da posao dobije najpovoljniji ponuđač i onaj ko posjeduje reference ili da postojeći pobjednički konzorcij prihvati nekog podizvođača, pa makar to bio i neko ko je bio u drugom konzorciju. Ovako na pomolu je veliki međunarodni kriminal.

Takođe, prema našim saznanjima i međunarodne banke, koje financiraju ovaj projekat nisu spremne prihvatiti ovakve uslove.

Biznis.ba