fbpx

Njemački konzulati ne stiže obraditi sve zahtjeve za radnu vizu

2njemacka granica znak

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Prema pisanju njemačkog Špigla, u prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja zapadnog Balkana podnijeta su 52 000 zahtjeva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom periodu 2015. godine.

– Broj zahtjeva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva – piše u internom dokumentu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji je njemački list imao uvid, prenosi Hina.

U dokumentu se navodi da je izdavanje viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne žele da odstupe.

Njemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila bezbjednim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Njemačkoj smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba.

(Tanjug)