fbpx

Njemačka: 'Svastika' u kompjuterskoj igrici

svastika 1

Do sada je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umjetnosti.

Kompjuterska igrica "Through the Darkest of Times", koja je ove sedmice predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih križeva i u kojoj se pojavljuje nacistički vođa Adolf Hitler.

"Igrice koje se kritički sučeljavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti", rekla je Elizabeth Zecker, direktorica komisije Samokontrola za zabavne programe, koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.

Do sada je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma u Njemačkoj bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umjetnosti.

Još 1998. godine jedan sud je zabranio kukaste križeve i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli "navići" na te simbole.

'S kukastim križevima se ne igra'

Komisija Samokontrola za zabavne programe će i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli.

Industrija kompjuterskih igrica je reagirala s olakšanjem na odluku komisije Samokontrola za zabavne program, prenose agencije.

Nemačka ministrica za porodicu Francisca Gifej je, naprotiv, kritizirala odluku komisije Samokontrola za zabavne programe.

"S kukastim križevima se ne igra. Posebno ne u Njemačkoj, gdje je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što se dogodilo", rekla je ona.

Izvor: Agencije