fbpx

Niš: Porodilja umrla od posljedica malih boginja

1morbile

Od komplikacija izazvanih malim boginjama na Infektivnoj klinici u Nišu je preminula dvadesetjednogodišnja porodilja.

Direktor Infektivne klinike, doktor Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja je lječena od boginja od 16. januara, a porodila se prije oko mjesec i po dana, primljena sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.

– Riječ je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedjelja prije nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je u teškom opštem stanju i primila neophodnu terapiju, ali nije bila na respiratoru – rekao je Vrbić.

Vrbić ne navodi da li je žena bila vakcinisana MMR vakcinom, ali naglašava da porodilje spadaju u osjetljivu kategoriju, jer je kod njih izmijenjen imuni sistem.

On je rekao i da je beba umrle porodilje smještena na klinici za dječije interne bolesti, ima sve znake infekcije malih boginja, ali da nije vitalno ugrožena.

Na Infektivnoj klinici u Nišu smješteno je još osam osoba sa komplikacijama izazvanim infekcijom malih boginja, od kojih je samo jedan u teškom opštem stanju, ali van životne opasnosti.

Ovo je druga žrtva malih boginja u Nišu, a treća u Srbiji u posljednja dva mjeseca, od kada je zvanično proglašena epidemija. Dvogodišnji diečak J. R, koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom malih boginja, preminuo je 2. januara na Dječijoj klinici u Nišu. Kako saznajemo, na toj klinici trenutno nema djece koja su na respiratoru uslijed teže kliničke slike izazvane morbilama.

Od malih boginja u Nišu do sada je oboljelo 227 osoba.

(Agencije)