fbpx

Nikoli Špiriću uvedene sankcije zbog korupcije!?

3zabrana

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije potpredsjedniku SNDS-a i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću zbog korupcije, objavljeno je na zvaničnoj stranici Stejt Dipartmenta.

Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerci Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države, piše u ovoj odluci. Sankcije su, kako je navedeno, uvedene zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju.

Zakonodavstvo predviđa, prema navodima sa zvanične stranice Stejt Dipartmenta, da, kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su strani zvaničnici bili uključeni u korupciju ili grubu povredu ljudskih prava, te osobe i članovi njihove porodice nisu prihvatljivi za ulazak u Sjedinjene Države.

– Špirić je bio umiješan i ostvario je korist od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Predstavničkom domu u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine- navodi se na stranici Stejt Dipartmenta.

Nikola Špirić je u kratkoj telefonskoj izjavi rekao da nije upoznat sa sankcijama, kao i da nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći.

– Ne znam razlog zbog kojeg su mi uvedene sankcije. To prvi put čujem. Kad vidim o čemu je riječ komentarisaću detaljnije – rekao je Špirić.

(klix.ba)