fbpx

Nezakonito skuplji eko test ne utječe na registraciju vozila, a u BiH je sve više starih zagađivača

qwUiD2tS auspuhdimcesta

Činjenica kako su gradovi u BiH preopterećeni automobilima koji imaju nepovoljnu emisiju izduvnih gasova nije alarmirala vlasti da ubrzaju donošenje novog i jedinstvenog cjenovnika tehničkog pregleda vozila u državi, koji uključuje i nove cijene eko testa.

Proteklih 11 mjeseci od vozača u FBiH nezakonito je naplaćeno više od 16 miliona KM za eko test kojem je cijena povećana krajem prošle godine. Dok državno ministarstvo prometa i komunikacija kasni s kreiranjem novih cjenovnika, nadležni iz FBiH još ne namjeravaju staviti van snage pravilnik koji vozačima umjesto 5 KM iz džepa izvlači 22, 32 ili 36 KM za eko test koji su prilagodili evropskim standardima.

Klasifikacija prema stepenu zagađenja

Izbjegavajući odgovor na pitanje zašto dosad nije obustavljeno plaćanje eko testova prema nezakonitom pravilniku, iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija su nam kazali kako je eko test veoma značajan za klasifikaciju vozila prema stepenu zagađenja. Odgovor na pitanja o povratu novca također nismo dobili, a samo nekoliko minuta nakon što smo primili dopis, ova instutucija je objavila je saopćenje za javnost s istim podacima koje su poslali i nama.

"U protekloj i ovoj godini bili smo svjedoci enormnog zagađenja zraka u brojnim gradovima u Federaciji BiH. Tuzla, Zenica i Sarajevo su samo neki gradovi u kojima je zdravlje građana bilo ozbiljno ugroženo zbog emisije čvrstih čestica i plinova. Značajan dio tog zagađenja potječe od motornih vozila koja su stara i neprilagođena modernim normama zaštite okoliša. Prednost eko testa provedenog na ovakav način jeste da je prvi put na nivou Federacije BiH izrađena baza podataka motornih vozila klasificiranih prema stepenu zagađenja koje emitiraju", pojasnili su iz nadležnog ministarstva.

Međutim, vozači iz BiH već odranije imaju obavezu plaćanja eko testa od 5 KM prema državnom Pravilniku o tehničkim pregledima vozila, ali Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nema mehanizme da stavi van snage odluku ministra Denisa Lasića.

Sudeći prema namjerama vlasti u FBiH, eko oznake na vozilima trebale bi smanjiti zagađenost. Međutim, stručnjaci smatraju kako eko oznake u našoj zemlji u ovom trenutku mogu biti jedino efikasno sredstvo sistema par-nepar koji je bio na snazi prošle godine u glavnom gradu BiH.

"Pravilnikom o eko testu propisane su neke evropske ekološke norme koje se moraju ispoštovati, ali vozači imaju prijelazni period ispitivanja ispušnih plinova do januara 2020. godine. U ovom trenutku stanje ispušnih plinova nije eliminatorno u tehničkom pregledu. Kada bude eliminatorno, prilikom ispitivanja vozači neće moći registrovati vozila koja ne budu zadovoljavala eko normu. Sadašnji eko test može smanjiti zagađenost samo na način da se na lokalnom nivou donese neka uredba kako ne mogu saobraćati vozila koja ne zadovoljavaju eko normu. Međutim, pitanje je koliko i to ima zakonskog temelja. Ako mislite nekoga kazniti, onda mora postojati neka kaznena odredba u nekom zakonu, što mi nemamo. Imamo samo dva pravilnika koja su u sukobu", kazao nam je Jasmin Bijedić, član Upravnog odbora Udruženja stanica tehničkog pregleda pri Privrednoj komori FBiH i mašinski inžinjer.

Saznajemo kako će najveći problem vozača u našoj zemlji od 2020. godine biti vozila koja nemaju katalizatore koje bi fabrički trebali imati. Takva vozila će se smatrati neispravnim.

Prema podacima iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, u prvih deset mjeseci 2017. godine, otkako je na snazi Lasićev Pravilnik, 78.150 vozila nije prošlo eko testiranje. Prošle godine 131 vozilo nije zadovoljilo eko normu, a 2015. samo 90 vozila.

"Podaci o pregledanim vozilima također ukazuju na alarmantno stanje našeg voznog parka. Imamo 86.067 vozila koja su ispod norme jedan, 23.358 vozila s normom jedan i 49.162 vozila s normom dva. Ovi podaci omogućavaju upravljanje onečišćenjem koje se stvara od ispušnih gasova motornih vozila", kažu iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Smanjenje broja vozila bez katalizatora

U slučaju velikog zagađenja zraka nadležni mogu poduzeti mjere isključenja iz sobraćaja vozila s najmanjom eko normom. Prošlogodišnji pricip vožnje par-nepar izazvao je val ogorčenja građana, jer su na isti način tretirana vozila koja zagađuju zrak, kao i ona s vrlo savremenom opremom koja ne zagađuju.

"Isključenje vozila s najnižom eko normom planirano je nakon prijelaznog razdoblja testiranja od 2020. godine pa nadalje. Eko test uveden je s ciljem razvoja i poboljšanja kvaliteta zraka te zaštite okoliša u FBiH. Usklađen je s direktivama evropske unije koje reguliraju ovu oblast te je neophodan za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija plinova motornih vozila", naglašavaju iz resornog ministarstva.

Zabrinjavajući podaci o vozilima koja ne zadovoljavaju eko test nisu ubrzali Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da dostavi svoje mišljenje Ministarstvu prometa i komunikacija BiH o prijedlogu teksta novog pravilnika tehničkog pregleda vozila na koji vozači čekaju od juna. Potrebno je, kažu, da usaglase određene odredbe, ali o stavljanju van snage nezakonitog Pravilnika nema ni riječi.

Biznis.ba / Klix.ba