fbpx

Nema u Srpskoj ekonomskog rasta

2rast

Odlazak stanovništva iz Republike Srpske može se spriječiti ekonomskim rastom i povećanjem stope BDP-a. Neargumentovane najave povećanja plata u izbornim kampanjama to ne mogu učiniti smatraju ekonomisti.

Rast BDP-a od tri odsto kojim se hvali predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ne može spriječiti ni odlazak stanovništva a ni uticati na značajniji ekonomski rast u Republici Srpskoj. Siromašne i zemlje u razvoju, pokazuju ekonomske analize, moraju da imaju najmanje rast BDP-a od šest odsto kako bi se moglo govoriti o bilo kakvom ekonomskom rastu. 

Jelena Trivić iz ekonomskog savjeta PDP-a pojašnjava da je rast od tri odsto na ovom nivou gotovo zanemarljiv a da se i na ovakvom minimalnom rastu može zahvaliti njemačkoj ekonomiji koja za sobom vuče čitav region.

Tokom izborne kampanje predsjednik Republike Srpske Milroad Dodik najavio je rast prosječne plate u Srpskoj na 1000 maraka odmah nakon izbora. 

U Savezu sindikata upozoravaju da su oni najavljivali ovakav razvoj situacije sa odlaskom stanovništva prije nekoliko godina a da se reaguje sa zakašnjenjem. 

Predsjendica Saveza sindikata Ranka Mišić pojašnjava da brine i struktura BDP-a u Republici Srpskoj i da je vrlo upitno da li novac koji se računa u rast bruto domaćeg proizvoda ostaje u zemlji ili ga vlasnici kompanija u Srpskoj izvlače iz zemlje. 

Mora se raditi na jačanju ekonomskog rasta hitno.

Obećanje o rastu plate Jelena Trivić smatra neozbiljnim jer nije argumentovano.

Ekonomisti u Republici Srpskoj u nekoliko navrata su prethodnih godina upozoravali na nepostojanje investicija odnosno da novac od poreza odlazi isključivo na javnu potrošnju i takozvane mrtve investicije koje ne vraćaju uloženo. 

Ekonomski rast u takvim uslovima nije moguć, tvrde stručnjaci.

(BN TV)