fbpx

NE STIŠAVA SE BURA OKO PRILEPINA Šarović: I ja sam bio na „CRNOJ LISTI“, ali nisu toliko GALAMILI

4Mirko Sarovic

Zabrana ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH prvi je pojedinačni slučaj kojim bi mogao da se bavi Izvršni obavještajni odbor na nivou BiH, saznaje Srpskainfo.

Naime, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio je dopis Izvršnom obavještajnom odboru, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović i zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija vezanih za uskraćivanje prava na ulazak u BiH državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović rekao je za Srpskainfo da je odluka o sazivanju sjednice Izvršnog obavještajnog odbora isključivo na predsjedavajućem Zvizdiću, ujedno podsjećajući da se odbor do sada nikada nije bavio ovakvim pitanjima.

-Izvršni obavještajni odbor generalno se ne bavi operativnim stvarima. Nikada se nije ni bavio, već se bavi planovima, finansiranjem, budžetom i uopštenim stvarima, a pojedinačnim slučajevima – ne, niti je na bilo koji način ovakvo pitanje došlo na dnevni red. Vidjećemo šta je predložio ministar Crnadak i šta će odlučiti predsjedavajući Zvizdić – rekao je Šarović.

On je i dodao da se nada da će se sva situacija u vezi sa slučajem Prilepin račšistiti u što kraćem roku.

– U ovom slučaju zaista ne znam bilo šta konkretno. Postoje oni koji se time bave i treba da daju objašnjenja. Ali mogu da prokomentarišem one koji su sada u javnosti vrlo govorljivi po tom pitanju i da ih podsjetim da sam i ja bio na „crnoj listi“ SAD, EU, zemalja regiona, izuzev Srbije, uključujući i BiH koja me stavila na „crnu listu“ 2007. godine. Upravo ministri koji su sada najglasniji u ovoj priči oko zabrane ulaska u BiH ruskom piscu su svojim glasom u Savjetu ministara omogućili da i ja budem na „crnoj listi“ i nikada nisu podigli glas i rekli da je nepravedno što je Mirko Šarović, odnosno bivši predsjednik RS na „crnoj listi“ i to ne EU, nego BiH. Međutim, u ovom slučaju su i te kako glasni, što govori o njihovom licemjerstvu – poručio je Šarović.

(Srpskainfo)

1stop