fbpx

NASELJE LAUŠ Otrovane mačke na ulicama

4macka

Pet vlasničkih i najmanje još toliko mačaka lutalica uginulo je u posljednjih nekoliko dana od posljedica trovanja na raznim lokacijama u naselju Lauš. 

Fotografije nesrećnih životinja kruže društvenim mrežama, kao i niz komentara u kojima građani ne skrivaju sumnju da neko namjerno čini ovo gnusno djelo. S druge strane, postoje i oni koji smatraju da su se mačke “gostile” otrovanim miševima s obzirom na to da je bilo proljećno uništavanje glodara.

U veterinarskoj stanici “Vet centar” na Laušu kažu da su nekoliko ovih mačaka vlasnici dovodili kod njih kako bi pokušali da ih izliječe. Međutim, ni za jednu od njih veterinari nisu mogli da potvrde da je uginula od trovanja.

– Lauš je veliko naselje i oko rječice Crkvene mačke vjerovatno mogu naći mnogo miševa i pacova koji su pojeli otrov prilikom deratizacije. Mačke su se mogle otrovati njima, ali postoji mogućnost da su uginule od bolesti ukoliko životinje nisu vakcinisane. Te bolesti su česte u proljećnom periodu – rekao je veterinar Boris Egić.

S druge strane, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Goran Milojević smatra da je riječ o namjernom trovanju životinja.

– Nažalost, svako naselje ima nekoliko ljudi koji mrze sve, pa i životinje, i svoju agresiju ispoljavaju na njima. Slučajeve namjernog ubijanja životinja građani nekada prijave policiji. Samo je mala vjerovatnoća da će se utvrditi ko je to uradio, da će postojati dokazi i da će sud prihvatiti ovaj slučaj – kaže Milojević.

Iz udruženja “Kerber” osuđuju sve one koji se nesavjesno odnose prema životinjama, a na njihovoj “Fejsbuk” stranici je navedeno da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci otrovano 15 mačaka na Laušu i jedan mačak kod SUP-a, a u Donjim Kolima dvije mačke.

Nadležni u Gradskoj upravi smatraju da deratizacija nije krivac za uginule mačke jer bi tada ove životinje uginule i u drugim dijelovima grada, ne samo na Laušu. Oni su pozvali građane koji ovo uoče da prijave nadležnoj inspekciji kako bi se moglo utvrditi šta se desilo i da li je neko odgovoran za stradanje životinja.

(Glas Srpske)