fbpx

Napadnute američke baze u Iraku i Siriji: "Sukob će se preliti na regiju"!?

Napadnute američke baze u Iraku i Siriji: "Sukob će se preliti na regiju"!?

Foto: Tanjug/AP

Zapadni zvaničnici upozoravaju da je opasnost od regionalnog "prelivanja" rata Izraela i Hamasa stvarna, nakon što su se američke snage u regiji suočile sa sve većim prijetnjama, a američke baze u Iraku i Siriji opet su bile meta napada dronovima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla da je rizik od regionalnog prelivanja rata Izraela i Hamasa "stvaran".

Govoreći na Institutu Hudson u Vašingtonu, Von der Lejen je takođe rekla da se dijalog između Izraela i njegovih susjeda mora nastaviti.

"Vidjeli smo arapske ulice pune bijesa širom regije. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je realan," rekla je, dodajući da "Iran, Hamasov pokrovitelj, samo želi potpiriti vatru haosa", prenosi Index.hr.

Kataib Hezbolah, moćna oružana frakcija s bliskim vezama s Iranom, optužila je SAD da podupire Izrael u "ubijanju nevinih ljudi" i rekla da treba napustiti Irak. U prošlim godinama, iranske milicije u Iraku redovno su gađale američke snage u Iraku. Takvi napadi su prestali pod primirjem koje je na snazi od prošle godine, a Irak je imao razdoblje relativnog mira.

Izrael evakuiše grad blizu libanske granice

Izrael je objavio plan evakuacije za Kiryat Shmona, grad u sjevernom okrugu Izraela koji graniči s Libanom. Stanovnici grada u blizini granice, preko kojeg su izraelske trupe i militanti u Libanu razmjenjivali vatru, biće premješteni u pansione koje subvencioniše država, saopštilo je ministarstvo.

Kiryat Shmona ima više od 20.000 stanovnika i udaljen je oko kilometar i po od granice. Naredbu je odobrio izraelski ministar obrane Yoav Gallant i saopštio je gradonačelniku grada "nedavno", objavile su Izraelske obrambene snage (IDF) u izjavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Nezavisne