fbpx

Nakon goriva poskupio plin za domaćinstva

6plin

Potrošači u Republici Srpskoj osjećaju se prevareno zbog poskupljenja plina za gotovo 18 odsto, jer na potrošnju ovog energenta u domaćinstvima nisu uvedene akcize.

„EuroBlic“ se uvjerio da su pojedine benzinske pumpe povisile cijenu plina za domaćinstva sa 17 na 20 maraka po boci.

- Kao što je poznato, akcize i takse za puteve nisu jedini faktor koji utiče na cijenu nafte i naftnih derivata, pa tako i tečnog naftnog gasa. Nabavna cijena plina je porasla nekoliko puta u kratkom roku u proteklih nekoliko sedmica, te su distributeri bili prinuđeni da povise cijenu plina na benzinskim pumpama - tvrdi Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

Građanima ova matematika nije baš “legla”.

- Cijena plina za automobile je skočila samo za iznos akciza, dok cijena plina za domaćinstva prati tržišna kretanja!? Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je priča o akcizama iskorištena i za neopravdana poskupljenja. Ako ovako ostane, onda ne vidim smisao postojanja raznih udruženja za zaštitu potrošača - kaže Đorđe O. iz Banjaluke.

Zakonom o akcizama uvedena je taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. Tako je ovaj ovaj energent poskupio za oko 0,30 KM po litri i košta oko 1,10 KM.

Ova taksa nije do sada postajala, pa predstavlja značajan udar jer puno vozača koristi ovaj plin. Zakonodavac je, međutim, jasno rekao da se akcize i takse na korišćenje plina u domaćinstvima ne plaćaju!

Zbog novog Zakona o akcizama, u BiH je 1. februara gorivo poskupilo za najmanje 0,18 KM po litri, pa je tako, na primjer, litar dizela 2,11 KM.

blic.rs