fbpx

Akcize pokreću lavine: Gorivo pumpa cijene hrane

5poskupljenja

Čim su naftaši obnarodovali poskupljenje goriva, koje je od juče na snazi, domaći proizvođači su počeli da računaju za koliko će morati da povećaju cijene hrane.

Poručuju da je to neizbježan scenario nakon skoka cijene goriva za 18 feninga po litru, koji je posljedica primjene novog zakona o akcizama. Podsjećaju i na konstantni rast cene sirove nafte na svjetskom tržištu, što bi u dogledno vreme moglo da utiče na nova poskupljenja dizela i benzina, samim tim i usluga i roba čija proizvodnja zavisi od ovih energenata.

Podsjetimo, cijena nafte na svjetskoj berzi dostigla je najviši nivo u poslednje tri godine, sa daljom tendencijom rasta. Kao posledica toga, na pumpama u Srpskoj litar goriva je 25. januara u proseku poskupio za pet feninga.

Kad se ukalkuliše ovaj i rast cijena zbog primjene novog zakona, litar goriva je za samo sedam dana poskupio za 23 feninga, pa sad u prosjeku košta 2,15 KM.

Mlinari

Mlinari poručuju da će, samo zbog poskupljenja prevoza koje je direktna posljedica primjene pomenutog zakona, vreća brašna biti skuplja za 50 do 75 feninga. Objašnjava da će, međutim, značajnije poskupljenje uslijediti kad se poskupljenje goriva ugradi u proizvodnju pšenice.

– Ovog trenutka je teško precizirati koliko će vreća brašna tada biti skuplja, ali, po nekoj računici, njena cijena bi mogla da ode gore i za tri-četiri KM. S druge strane, porast cijene sirove nafte na svjetskoj berzi neminovno se preslikava na naše tržište naftnih derivata, nakon čega treba očekivati korekciju naviše cijena ostalih proizvoda – kaže predjsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Mišljenje pekara u pogledu opravdanosti poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda usljed povećanja putarine za 18 feninga po litru su podijeljena.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da do eventualnog poskupljenja hleba i pekarskih prozvoda neće doći zbog povećanja akciza.

– Činjenica je da u ovoj industriji rastu drugi troškovi, koji bi mogli dovesti do poskupljenja – ističe Trivić.

Opravdanost

S druge strane, Radomir Dujaković, vlasnik pekare “Dujaković” u Doboju, kaže da su novi nameti sasvim dovoljan i opravdan razlog za podizanje cijene hljeba i pekarskih proizvoda.

– Cijena goriva u značajnoj mjeri diktira trošak proizvodnje i prevoza u pekarskoj industriji. Međutim, svesni smo da ljudi imaju sve manje para, tako da treba biti oprezan sa poskupljenjima. U svakom slučaju, napravićemo kalkulaciju koji bi porast cena bio realan i sačekati da vidimo kako će se odrediti naše kolege iz ostalih gradova u Srpskoj – ističe Dujaković.

Stočari bi veće subvencije

Farmeri su se već izjasnili da će poskupljenje dizela usloviti rast cijena mesa i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja stočara RS, ističe da će ovaj scenario biti sprečen ako Vlada RS ispuni obećanje i, umjesto sa dosadašnjih 60, regresirano gorivo subvencioniše sa 82 feninga po litru.

– U suprotnom, skočiće proizvodnja kukuruza, silaže i senaže, samom tim i ostalih poljoprivrednih proizvoda – naglašava Usorac.

Računica ekonomista pokazuje da ćemo se, zbog poskupljenja goriva, neminovno suočiti i sa skokom cijena raznih usluga i proizvoda, pre svega hrane, koja bi takođe mogla da poskupi do deset odsto.

Vozači i putnici na mukama

Vozači, od juče, za rezervoar goriva moraju da izdvoje 10 KM više. S obzirom na statistički podatak da čak trećina prometa u maloprodaji u RS odlazi na gorivo, jasno je da njegova potrošnja zauzima značajnu stavku u budžetima građana. Po svemu sudeći, i autoprevoznici će već za koji dan izbaciti nove kalkulacije, oličene u 10-ak odsto skupljim autobuskim kartama.

S druge strane, neke procene pokazuju da bi, zbog rasta cijene sirove nafte na svjetskoj berzi, litar goriva na domaćim pumpama do kraja godine moga da skoči na preko 2,5 KM.

(EuroBlic)