fbpx

Najtoplije u Španiji i Portugalu, vojnici u kratkim hlačama u Švicarskoj

7najtoplije

Toplotni val u Evropi pogodio je u petak najviše Španiju i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003., jedne od najgorih po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je da se 426 vatrogasaca bori s požarima ili provjerava teren na sjeveru i u centru zemlje.

Najgori požari obično se razbuktaju kasnije tokom dana kada je najviše vruće.

Temperature u Španiji i Portugalu ostat će više od 40 stepeni Celzijusa do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stepena.

Mogle bi dostići više od evropskog rekorda od 48 stepeni zabilježenog u Atini 1977. godine.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španiji i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stepeni.

U Portugalu mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuje temperature od 47 stepeni Celzijusa.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života, javlja Al Jazeera.

(Fena)