fbpx

Nacionalni park lani je imao 85.000 posjeta: Ljepotica Una magnet je za turiste iz cijelog svijeta

1nac park

Za Upravu Nacionalnog parka “Una” 2017. godina bila je iznimno uspješna, kao i sve prethodne, jer broj gostiju stalno raste. Nakon šest i po godina poslovanja, 2017. je, kako kažu, bila rekordna, jer su zabilježili 85.000 posjeta, što je za 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu.  

- Nacionalni park iz godine u godinu povećava prihode, mada još kao javno poduzeće nije ekonomski neovisno, ali iz godine u godinu stremi tom cilju. Iz vlastitih prihoda već pokrivamo od 50 do 60 posto poslovanja na godišnjem nivou - kaže Amarildo Mulić, direktor NP “Una”.

Napominje kako Uprava Nacionalnog parka nije nadležna da održava cestovnu infrastrukturu na svom području te da formiranjem javne ustanove nisu prestale obaveze institucija za održavanjem NP. 

- Kroz održavanje postojećih turističkih sadržaja i promociju prirodnih ljepota nastojat ćemo i u ovoj godini povećati broj posjeta ili barem zadržati dostignuti broj – poručuje Mulić.  

Kada bi bila asfaltirana prilazna ceste ka najposjećenijoj zoni Štrbački buk i kada bi se kvalitetnom cestom povezale zone Kulen-Vakuf i Martin Brod, Nacionalni park “Una” mogao bi u naredne dvije godine imati i do 300.000 posjetilaca, navodi Mulić.

To bi značilo i povećanje vlastitih prihoda pa bi javno poduzeće postalo ekonomski samostalno. Tada bismo mogli investirati i u dodatne smještajne kapacitete, obogatiti ponudu i zaposliti nove radnike.

(Avaz)