fbpx

NA ZAHTJEV SAVJETA MJESNE ZAJEDNICE Grad će izaći u susret mještanima Nove varoši

3nova varos

Mislim da će Gradska uprava Banjaluka i nadležno odjeljenje izaći u susret mještanima Nove varoši koji su predali zahtjev kojim se protive gradnji zgrade na zelenoj površini na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

Rekao je ovo danas Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, i dodao da će mještani onda sigurno čekati neko vrijeme da im se izgradi objekat MZ.

Naglasio je da su mještani vjerovatno zabrinuti jer im niko nije do detalja objasnio šta je sve zamišljeno, ali da će uvažiti njihove zahtjeve.

On je pojasnio da je na svim ostalim lokacijama na kojima je planirano građenje prostorija mjesne zajednice zamišljeno da u prizemlju zgrade budu prostorije MZ, sale za sastanke i mjesni uredi, te nekoliko stambenih etaža iznad toga. Novi objekat bi se gradio kroz javno-privatno partnerstvo na mjestu gdje je do sada predviđena bila gradnja rejonske tržnice.

“Mislili smo da na mjestu gdje je trenutno baraka mjesne zajednice, koja je neuslovna za održavanje sastanaka, čak se i mjesni ured nalazi u iznajmljenom prostoru, napravimo park”, objasnio je Stanarević i dodao da je planirano da na trećoj lokaciji naprave dječje igralište.

“Mislim da građani koji su pokrenuli inicijativu nisu razumjeli da ne radimo ništa da narušimo komoditet življenja u tom naselju”, istakao je on te ponovio da će vjerovatno zajedno sa gradonačelnikom i gradskim arhitektom donijeti odluku kojom će ispuniti zahtjeve građana.

“Ali bojim se da će ovo odgoditi gradnju njihove MZ, jer smo već krenuli u izradu projektne dokumentacije za MZ Lauš i Policijsku stanicu, koji će biti jedan moderan objekat”, istakao je Stanarević.

Prema njegovim riječima, među šest naselja koja će dobiti nove objekte su Lazarevo, Česma, Obilićevo.

“Bilo je građana koji nisu protiv ovog plana jer su mjesto na kojem se nalazi baraka i taj zeleni prostor neuređeni”, rekao je Stanarević.

Manojla Zrnić, predsjednik Savjeta MZ Nova varoš, rekao je da su mještani ostali pri stavu da se na zelenoj površini ne može graditi.

“Zahtjev Savjeta MZ je da sve zelene površine budu pretvorene u parkove, tako da tu ne može doći do građenja”, rekao je Zrnić.

Građani mjesne zajednice Nova varoš su se okupili u inicijativu za odbranu zelenih površina u svom naselju nakon što su saznali da je novim Nacrtom RP za interpolaciju objekata od društvenih sadržaja na području grada planirana izgradnja petospratnog objekta.

“Za pet dana u ime mještana Nove varoši Gradskoj upravi otišlo je na stotine primjedaba na Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana, čime smo pokazali svoju ozbiljnost u namjeri da zaštitimo naše naselje”, rekla je Milada Šukalo, jedan od pokretača ove inicijative.

(Nezavisne)