fbpx

Na protestu “Pravda za Dženana” hiljade građana Sarajeva (VIDEO)

1protesti sa

Na Trgu Susan Sontag pred Narodnim pozorištem Sarajevo okupilo se nekoliko hiljada građana na skupu “Pravda za Dženana”. Među okupljenima bili su i Muriz Memić, Davor Dragičević i Amir Agić.

Otac preminulog Davida Dragičevića, Davor Dragičević, rekao je da ovakvi protesti nisu jedini način, ali da su ispravan put kojim idu Muriz i on. Dodao je da pokušavaju dostojanstveno, ali da postoji i drugi način.

– Muriz i ja to radimo mirno i dostojanstveno. Ako ne budu htjeli, naravno da postoji i drugi način za našu djecu koja su ubijena, i za Davida i za Dženana. To tvrdimo od prvog trenutka. Muriz se bori duže nego ja, ali ja im neću dati toliko vremena. Sa zločincima nećemo živjeti zajedno, neće nam biti ni komšije. Kratko i jasno. Ne znam šta se do sada čekalo u svim gradovima i sa svim roditeljima koji nisu stali iza svoje ubijene djece kao što smo stali Muriz i ja. Vidite da se može – rekao je Dragičević.

Na pitanje da li je slučaj Memića pokazao da postoji pravna država, te da li je to ulilo nadu da institucije ipak rade, Dragičević je kazao:

– Da institucije rade svoj posao ne bi Muriz čekao dvije i po godine. Šta da nije ubijen David, šta da se nisu digli Muriz i Davor? Vi bi bili na pikniku sa zločincima i ubicama. Ali sada ste ovdje i ostaćete ovdje uz nas – rekao je on i dodao da idu do kraja

Otac stradalog Dženana Memića je kazao da sprema mnogo krivičnih prijava protiv tužioca i policajaca koji su radili na ovom slučaju.

– Krivične prijave uskoro idu. Bit će ih puno, pa nam treba malo više vremena. Prijave idu protiv devet kantonalnih tužilaca, tri federalna, 22 policajca i mnogih vještaka. Naredni korak je zahtijevanje nove istrage. Sud je malo vratio nade u dostojanstvo. Neka ostali počnu raditi pa ćemo vidjeti – rekao je Memić.

Memić je rekao da Tužilaštvo BiH mora preuzeti slučaj. U protivnom on će napraviti šatorsko naselje ispred državnog tužilaštva.

– Kantonalno tužilaštvo ovo više ne može raditi. Oni su pokazali svoje. Ja ću napraviti šatorsko naselje ispred državnog jer moraju preuzeti ovaj slučaj. Ovo nije jednostavan slučaj kako je reklo Kantonalno tužilaštvo, montirali su optužnicu. Mi ćemo istrajati u ovome – rekao je on.

Kantonalno tužilaštvo najavljuje žalbu nakon nedavnog izricanja oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću. U Tužilaštvu KS kažu da će uložiti žalbu nakon što dobiju pisanu presudu koja može putovati do dva mjeseca između dvije zgrade.

– Neka pet godina, žalba ne može biti uvažena. Dvije godine oni nemaju niti jedan dokaz. Ne znam kako su se budale upustile u ovakvu optužnicu, bez ijednog čvrstog dokaza. Ja kažem da nije saobraćajna nesreća i da ga nije udario Ljubo. Šta ako ga je Ljubo ubio? Šta ćemo onda? Oni nemaju niti jedan dokaz. Poigrali su se i mislili da će im proći, ali ne može proći – rekao je on.

Muriz Memić je kazao da dvije i po godine moli glavnu tužiteljku Tužilaštva KS Dalidu Burzić da mu kaže ime ubice, te da mu je na početku istrage rekla da je njegov sin ubijen. Memić je za Dalidu Burzić kazao da je mafijašica.

Među okupljenima u Sarajevu je i Amir Agić, otac poginule Selme Agić koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći nakon što je nju i Editu Malkoč automobilom udario Sanjin Sefić. To suđenje traje već godinu i po.

– Došao sam da podržim Dragičevića i Memića. Znam kroz šta trebaju da prođu. Napatili su se, sekirali da bi nešto dokazali. Dragičević još nije došao do stadijuma gdje je Memić. Naš slučaj je godinu i po čista situacija, a mi se borimo da nešto dokažemo. To je mjerilo države, pravosuđa i tužilaštva. Oni ništa ne rade, jer da rade sve bi završili za tri mjeseca – dodao je Agić.

Prisutnima se s bine obratila i sestra stradalog Dženana Memića koja je kroz suze govorila o svom bratu te poručila da nikada neće odustati od potrage za istinom.

Otac tragično nastradalog Dženana, Muriz Memić, kazao je novinarima uoči današnjih protesta kako nikako nije trebalo da Stranka demokratske akcije (SDA) zakaže u isto vrijeme tribinu kada se održava skup “Pravda za Dženana”.

– Nije mi jasno. Oni nisu trebali baš danas organizovati ovakav skup. Uostalom, to je samo jedna poruka koliko im zapravo stalo do istine. Ovdje će na ovom našem skupu biti nezadovoljan narod, tamo će biti oni koji su zadovoljni. A vidjet ćemo gdje će više biti ljudi, poručio je Muriz Memić.

Muriz je istakao kako nikako ne može biti slučajno da se tribina SDA zakaže baš u isto vrijeme kada i skup “Pravda za Dženana”.

– Ja bih trebao prozvati gospođu Sebiju Izetbegović koja je bila uključena u slučaj Dženan Memić. Ona je smijenila časne doktore Kemala Dizdarevića i Sandru Zubović-Vegar koji su rekli da Alisa Mutap nema amneziju, dodao je Memić pred mnogobrojnim novinarskim ekipama koje prate skup.

(klix)