fbpx

Madjarska uvela porez od 25 odsto na podršku grupama koje promovišu migraciju

7Beta a1

Madjarski poslanici usvojili su danas zakon o uvodjenju poreza od 25 odsto na novčanu ili materijalnu podršku organizacijama koje promovišu migraciju.

Taj posebni porez deo je antimigrantskih politika premijera Viktora Orbana koji tvrdi da je masovan ulazak u Evropu uglavnom muslimanskih migranata pretnja po hrišćansku kulturu kontinenta.

Prema danas usvojenom Zakonu, koji je deo šire promene poreskih zakona u Madjarskoj, sredstva sakupljena novim porezom moći će da se koriste jedino za jačanje odbrane granice.

U promociju migracija, prema Zakonu, spadaju kampanje u medijima, seminari i "propagandne aktivnosti koje imigraciju predstavljaju u pozitivnom svetlu".

Medjunarodna organizacija Amnesti internešenel saopštila je da je reč o kaznenom porezu za organizacije "koje o migraciji misle i govore drugačije od vlade".

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije

(Beta)