fbpx

“Monsanto” mora platiti 290 miliona dolara odštete baštovanu oboljelom od karcinoma

roundup2 620x330

Sud u San Francisku presudio je da kompanija Monsanto, koja se bavi poljoprivredom i biotehnologijom, mora da plati gotovo 290 miliona dolara odštete, jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestila o opasnosti svog herbicida Roundupa, čime je američki baštovan pobijedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju.

Prema odluci sudske porote, Monsanto je delovao “zlonamerno” a ovaj herbicid znatno doprinjeo Johnsonovoj bolesti.

“Ovaj problem je veći od mene. Nadam se da će dobiti odgovarajuću pažnju”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Johnson (46) je u tužbi tražio više od 400 miliona dolara smatrajući da su proizvodi ove kompanije doveli do njegovog karcinoma i da je Monsanto svijesno prikrivao njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

Kompanija, koja je jedan od vodećih proizvođača herbicida i genetski modifikovanog sjemena, najavila je žalbu na ovu presudu.

“Porota je pogriješila”, pred sudom je novinarima izjavio potpredsjednik Monsanta Scott Partridge.

“Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj porodici. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke agencije za zaštitu životne sredine, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulatorne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona”, tvrdi kompanija.

Johnsonova tužba prva je od više hiljada takvih koje su podnijete federalnim ili državnim sudovima a u kojima se tvrdi da herbicid Raundap izaziva kancer, što Monsanto negira.

Johnson je radio kao baštovan u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja zelenih površina često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

(Agencije)