fbpx

Mnogi će dobiti manje plate

765 430 6b248993817948e802413aa03a63836d

Konfederacija sindikata Republike Srpske dala je rok Vladi do kraja avgusta da organizuje sastanak i riješi problem koji nastao nedovoljnim činjenjem Vlade oko novog Zakona o platama kojim je najavljeno povećanje plate za 30 maraka.

Vlada je napravila nekoliko skandaloznih grešaka koje će rezultovati time da će neke plate biti smanjene, tvrde u Konfederaciji sindikata.

Rok Vladi je do kraja mjeseca da organizuje sastanak sa predstavnicima Konfederacije sindikata. Razloga je mnogo a najveći su skandalozni potezi Vlade Srpske u posljednjih nekoliko mjeseci kada je u pitanju zakon o platama i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora.

U Sindikatu uprave tvrde da je Vlada napravila skandalozne greške jer u zakonu o platama za zaposlene u javnim službama nema kategorije za direktorovu platu koji vode ustanovu do 100 zaposlenih. Budući da je stari zakon prestao da važi sada ti direktori ne mogu da prime platu i ko god da im je ispalti prekršiće zakon.

Vrlo je sporno i najavljeno povećanje plate od 30 maraka jer nisu ispunjeni uslovi za povećanjem jer Vlada nije uradila svoj posao do kraja.

Vlada uopšte nije u novom zakonu obuhvatila novoformirane službe sa specijalno zaposlenima u Republičkoj civilnoj zaštiti i pored odluke skupštine tvrde u konfederaciji.

Nevjerovatno ali mnogi će da umjesto povećanja od 30 maraka dobiju manju platu.

Odgovore iz Vlade čekaju i u sindikatu Željeznica. Oni traže veća primanja. U Konfederaciji sindikata jasni su da je povećanje od 30 maraka smiješno jer plata odavno ne prati rast cijena i sindikalnu korpu u Srpskoj.

BN TV