fbpx

MMF analizirao: Nepotizam u IRB?

5irb

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Razvojna banka Federacije BiH negativno djeluju na bankarsko tržište i imaju povlašćen položaj u odnosu na ostale banke, stoji u nedavno objavljenoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda. MMF zamjera entitetima da vrše direktne uticaje na razvojne banke i da one ne podliježu kontroli regulatornih tijela u oblasti bankarstva.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske predstavlja sistemski rizik, kažu u Međunarodnom monetarnom fondu. Kako se navodi u izvještaju MMF-a, postoji direktan uticaj entiteta na razvojne banke time što im oni daju novac. Istovremeno, one imaju povlašćen položaj u odnosu na komercijalne banke.

Zbog direktnih investicija, entitetske razvojne banke ne podliježu istim regulatornim i supervizorskim standardima kao banke. Nedavna tehnička misija MMF-a i Svjetske banke utvrdila je manjkavosti u mandatu, ciljevima, upravljanju, operativnoj transparentnosti i upravljanju rizicima u dvije razvojne banke.”

Zato je iz MMF-a ranije zatraženo da IRB do juna ove godine bude stavljena pod kontrolu Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Hoće li i na koji način da provedu preporuke međunarodnog kreditora, u Vladi za sada ne daju konkretan odgovor. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović za sada najavljuje da će biti promjena u radu IRB-a.

Vlada Republike Srpske je ranije, na zahtjev MMF-a, ukinula veliki kreditni odbor IRB-a u kojem su bili njeni predstavnici. Mogućnost da se javni sektor miješa u odobravanje kredita je za ekonomiste bila skandalozna, jer je time direktno ugrožavana bankarska procjena rizika. Upozoravaju da je rad IRB-a netransparentan još od osnivanja ove institucije i da se to mora promijeniti.

Osim spornih dodjela kredita, IRB se godinama u javnosti pominjao i zbog nepotizma. Tako je direktorka Snježana Vujnić prije nekoliko godina na mjesto rukovodioca Odjeljenja za finansije zaposlila svog sina, a u IRB-u rade i djeca predsjednika Nadzornog odbora IRB-a i direktora sektora za opšte i pravne poslove. Premijerka tvrdi da o rodbinskom zapošljavanju u ovoj instituciji ne zna ništa.

Do konkretnih informacija u vezi sa radom IRB-a gotovo je nemoguće doći, a veliki broj pitanja koja je BN televizija proteklih mjeseci uredno dostavljala IRB-u, ostalo je bez odgovora.

Problemi u radu IRB-a su posljednjih godina počeli da izlaze na površinu. Milionski iznosi odobreni kroz kredite firmama bliskim vladajućim strukturama nisu vraćeni, a direktorka Snježana Vujnić je hapšena u martu 2016. godine zbog sumnji da je oštetila bankarski sektor za iznos veći od 120 miliona maraka.

(BN televizija)