fbpx

Mišković gradi bez dozvole

2bexdoxvole

Zakon o uređenju prostora i građenju RS propisuje da se pod pripremnim radovima podrazumijevaju podzemni radovi do nulte kote. Međutim, ovaj propis ne važi za firmu “Delta Real Estate” koja je odavno premašila dozvoljeni nivo pripremne gradnje na novom šoping molu “Delta Planet”. Budući velelepni objekat već ima podignute dvije etaže iako za to nema građevinske dozvole, a nadležne institucije ne reaguju, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Naše informacije potvrđene su i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u kojem navode da je investitor 14. septembra podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju ovog trgovačkog centra, ali se u ministarstvu vodi upravni postupak po ovom zahtjevu.

Gradnja dvije etaže nije obustavljena, iako im dozvola nije izdata što se obrazlože time da „investitor nije kompletirao dokumentaciju“.

“Građevinska dozvola biće izdata u skladu sa zakonom o uređenju prostora i građenju RS, kada investitor kompletira dokumentaciju, kako je to od njega u upravnom postupku zatraženo, i kako to propisi predviđaju”, navode u resornom ministarstvu.

Nadležni žmire na dvije etaže

Ovo je odavno trebalo da preispitaju i građevinski inspektori Inspektorata RS, jer im je upravo to ministarstvo dostavilo kopije svih dosad izdatih dozvola.

Međutim, na pitanja CAPITAL-a da li je obavljena kontrola, zašto radovi nisu obustavljeni i hoće li to biti učinjeno do izdavanja neophodnog dokumenta iz Inspektorata niko nije odgovorio.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, iako su vrlo dobro upoznati sa zakonom, međutim, pokušavaju i da “zamagle oči” te navode da je dozvola za izvođenje pripremnih radova za izgradnju trgovačkog centra izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrde da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

Ipak, dvije već podignute etaže niko ne spominje. 

2bexdoxvole 1

“Investitor objekta je, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, dostavio sve dokaze propisane odredbama zakona o uređenju prostora i građenju. Zakon predviđa mogućnost izdavanja građevinske dozvole u fazama za složene objekte, kao što je ovaj objekat, čija je korisna površina veća od 62.000 metara kvadratnih”, ističu u ministarstvu.

Takođe, navode da projektovana tehnologija građenja na ovom objektu sa montažnom armirano-betonskom i prenapregnuto-betonskom konstrukcijom, predviđa ugradnju tipskih konstruktivnih elemenata, kao što su armirano betonski stubovi, koji se ugrađuju od temeljne konstrukcije i kontinuirano, odnosno bez prekida, prolaze vertikalno kroz sve nadzemne etaže.

“To znači da projektovani konstruktivni sistem objekta ne predviđa njihovo prekidanje na nivou stropne konstrukcije iznad podzemne etaže već se stubovi vertikalno provlače kroz podzemnu i sve nadzemne etaže i kao takvi čine dio projektovanog konstruktivnog sistema objekta”, navode u ministarstvu.

Zaboravljaju, međutim, da iako radovi u temeljnoj jami mogu da se “protežu” kroz dvije dozvole, za firmu “Delta Real Estate” to ne važi, jer nemaju upravo tu drugu, građevinsku, dozvolu koja je neophodna prije nego se počne sa „postavljanjem stubova koji se provlače kroz podzemne i sve nadzemne etaže“.

2bexdoxvole 2

Investicija od oko 60 miliona evra

Na polaganju kamena temeljca 29. juna ove godine gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da je “Delta Planet” ogromna investicija od oko 60 miliona evra te da će ovaj šoping mol zapošljavati nekoliko stotina radnika.

“Direktno ili indirektno, s obzirom na to da će se raditi o trgovini i uslugama, očekujemo i da se u gradu poveća promet, i da se privuku novi kupci i gosti”, rekao je tada Radojičić.

Inače, ove sedmice je počelo ponovljeno suđenje vlasniku „Delta holding“ Miroslavu Miškoviću zbog podstrekivanja sina Marka na utaju 320 miliona dinara poreza.

Ponovljeno suđenje Miškoviću počelo je nakon što je Apelacioni sud poništio presudu po kojoj je biznismen osuđen na pet godina zatvora.

Vlasnik “Delta holdinga”, kao i njegov sin Marko te direktor “Nibens grupe” Milo Đurašković i njegovi saradnici uhapšeni su u decembru 2012. godine zbog utaje 320 miliona dinara poreza.  Nakon sedmomkesečnog pritvora, Mišković je pušten da se brani sa slobode uz rekordno jemstvo od 12 miliona evra.

(Capital)