fbpx

Kroz prazan studentski dom (FOTO)

3prazan

Svi studenti iz tri paviljona Studentskog centra ”Nikola Tesla” u Banjaluci evakusani su.

Za ovu nesvakidašnju i vanrednu situaciju kriv je vjetar istorijske snage koji je duvao u Banjaluci u ponedjeljak i utorak.

Krovovi nisu izdržali vjetar, a rupe kišu, pa su stari paviljoni 1 i 2 u Ulici majke Jugovića, po svemu sudeći, pretrpjeli takvu štetu da se njihovi stanovnici tamo neće vraćati prije nego što budu potpuno obnovljeni.

Na drugom kraju grada, paviljon 3 u nekadašnjoj kasarni ”Vrbas”, a današnjem Kampusu Univerziteta vojnički je preživio oluju. Limeni krov se razletio po parku Kampusa pa neki njegovi dijelovi i dalje stoje zaglavljeni među granama, ali unutrašnjost, osim prokislih soba na najvišim spratovima izgleda sasvim pristojno, uvjerili smo se na licu mjesta.

Hodnici su sablasno prazni i armijski strogi, a samo natpisi, naljepnice i posteri na vratima podsjećaju da tu žive stariji tinejdžeri, potencijalni boemi i intelektualci.

Gore na krovu, radnici SC ”Nikola Tesla” brenerom postavljaju materijale koji bi trebalo da zaštite paviljon od neke nove kiše, a dole na tlu vrijedno rade i ostatke sklanjaju drugi zaposlenici uz pomoć radnika Gradske čistoće.

Tik do ”trojke” blista novi paviljon 4, koji kao da ”nije iz iste priče”, ali koji će itekako osjetiti vanredno stanje jer u narednim danima, nedjeljama i mjesecima zajedno sa paviljonom 3 treba da ugosti ”izbjeglice” iz neuslovnog prvog i drugog paviljona.

Na radost svih, u ovoj burnoj nedjelji nije bilo povrijeđenih ni stradalih studenata, a udare vjetra izdržala su skoro sva stabla u parku Kampusa stara nekoliko decenija ili čak čitav vijek, među kojima su mnoge rijetke i vrijedne vrste.

3prazan 1

3prazan 2

3prazan 3

3prazan 4

(Mondo/ Foto: Željko Svitlica)