fbpx

MIGRANTSKA KRIZA Novi apel vlasti Bihaća prema Sarajevu: Hitan sastanak ili PROTESTI ispred Savjeta ministara

2Migranti u Bihacu

Vlasti Bihaća uputile su juče hitan zahtjev predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću radi održavanja sastanka u vezi sa migrantskom krizom u tom gradu.

To je za Srpskainfo potvrdio šef kabineta gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić, ističući da nije ispoštovan nijedan zaključak sa prošlog sastanka početkom juna, kojem su prisustvovali predstavnici Savjeta ministara BiH, Unsko-sanskog kantona i Vlade Federacije BiH.

– Zbog toga je uslijedila tematska sjednica Gradskog vijeća Bihaća na kojoj je zaključeno da, ukoliko se ti zahtjevi ne ispoštuju, slijede protesti u Sarajevu. Poslali smo urgentan poziv Zvizdiću da održimo još jedan sastanak da bi precizirali rokove, korake i tačne nosioce aktivnosti za rešavanje ovog problema. Ako ne budu reagovali na naš zahtjev za održavanje hitnog sastanka, mi ćemo naredne sedmice ići u Sarajevo da protestvujemo – rekao je Moranjkić.

Dodaje da migranti i dalje pristižu u Bihać i da se njihov broj iz dana u dan povećava.

– Na improvizovanom mjestu gdje se nalaze migranti trenutno ih ima više od hiljadu, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u gradu Bihaću ih ima oko 2.000. Znači, taj broj se svakodnevno povećava, a nikakvi konkretni koraci na terenu još nisu preduzeti – istakao je Moranjkić.

Istovremeno, profesor geopolitike Dragan Kolev smatra da je moguće da Bošnjaci u BiH pristanu na otvaranje kampova za migrante uprkos otporu Srba i Hrvata.

On kaže da se to može dogoditi zato što male zemlje poput BiH funkcionišu na principu “šargarepe i štapa”, odnosno pritisaka i nuđenja nečega.

Rok od 7 dana

Gradska skupština Bihaća je na vanrednoj sjednici donijela zaključak da Ministarstvo bezbjednosti BiH u roku od sedam dana odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata iz Bihaća.

U suprotnom, svi odbornici Gradske skupštine će zajedno sa gradonačelnikom svoje nezadovoljstvo iskazati protestom pred službenim prostorijama Savjeta ministara i Ministarstva bezbjednosti BiH u Sarajevu.

(srpskanfo)