fbpx

Merkel: Nuklearni sporazum je stub koji Trump nije trebao ugroziti

5angela

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Evropljani učiniti sve da Iran i dalje poštuje postojeći nuklearni sporazum, nedugo nakon što su iranske vlasti zatražile garancije jer su se SAD povukle iz tog sporazuma.

"Poštovat ćemo sporazum i učiniti sve da se Iran pridržava svojih obaveza", kazala je Merkel, samo dan nakon što se američki predsjednik Donald Trump odlučio povući iz sporazuma s Iranom, tvrdeći da Teheran i dalje želi razviti atomsku bombu.

Dodala je da je nuklearni sporazum stub koji Trump nije trebao dovesti u pitanje.

Naglasila je da će Njemačka i dalje poštovati sporazum, napominjući da bi možda ipak, rebalo razgovarati o, kako je rekla, "širem sporazumu".
Američki predsjednik Donald Trump je jučer saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije Iranu koje su suspendovane 2015. godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.

(Vijesti.ba / AA)