fbpx

"MATI VIŠE NE POSTOJI" Spasioci nastavljaju potragu za PREŽIVJELIMA, Grčkoj stiže pomoć iz EU

1mati

Komesar EU za humanitarnu pomoć i rukovođenje krizama, Hristos Stilijanides, stigao je u Grčku gdje će koordinisati pomoć Unije u savladavanju pogubnih požara koji od ponedjeljka bjesne na području istočne Atike.

– U Grčkoj sam kako bih izrazio solidarnost EU sa grčkim narodom. Evropa je uz Grčku u ovoj užasnoj tragediji. U ime cijele Komisije, predsjednika Žan-Kloda Junkera i svojih kolega, želim da izrazim naše najdublje saučešće porodicama svih koji su izgubili živote u ovim pogubnim požarima – rekao je Stilijanides.

1mati 1

On je naveo da će, zajedno sa grčkim vlastima, proceniti situaciju na terenu i vidjeti kako zajedno mogu upotrijebiti evropsku pomoć. Evropski komesar je zahvalio zemljama članica Unije i drugim zemljama koje su ponudile pomoć Grčkoj u ovim teškim trenucima.

– Na djelu je evropska solidarnost. Evropa pruža pomoć u teškim vremenima – istakao je Stilijanides.

1mati 2

On se, po dolasku u Grčku, sastao s premijerom Aleksisom Ciprasom, prenosi ANA. Grčkoj agenciji je rekao da će EU pružiti finansijsku pomoć Grčkoj za kupovinu vatrogasnih aviona u budućnosti, kao i za obnovu oblasti zahvaćenih pogubnim požarima na istoku Atike.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, čiji su inženjeri počeli da procjenjuju štetu od požara, više od 200 kuća je potpuno uništeno u požarima koji od ponedeljka bjesne u priobalnoj oblasti istočno od Atine, pri čemu je život izgubilo najmanje 80 osoba, prenosi grčki list “Katimerini” na svom sajtu.

1mati 3

Spasioci u Grčkoj su nastavili potragu kuća i spaljenih automobila nakon velikih požara koji su izbili nedaleko od Atine. Prema najnovijim informacijama, 80 osoba je izgubilo živote dok je najmanje 187 povređenih.

– Mati više ne postoji – rekao je gradonačelnik Rafine, Evangelios Borbuos, mjesta pored Matija koji je isto pretrpio oštećenja.

(Srpskainfo)