fbpx

Masovni protesti u Muenchenu protiv skretanja društva udesno

5bavarska

Više desetina hiljada građana protestovalo je u nedjelju u Muenchenu pod sloganom "Zajednički protiv politike širenja straha" protiv desnih tendencija u društvu i restriktivne izbjegličke politike Kršćansko-socijalne unije (CSU).
 
"Ovi protesti pokazuju da je Bavarska bolja od imidža kojeg trenutno ima. Prije svega civilno društvo pokazuje da se ne da podijeliti i da građani Bavarske žele šareno društvo", rekao je za Spiegel TV Thomas Lechner, jedan od organizatora protesta.

 
Proteste protiv restriktivne politike CSU-a prema useljavanju organiziralo je više od 150 udruženja koje govora o preko 50.000 sudionika. Policija je broj demonstranata procijenila na nešto više od 20.000.
 
Govornici na protestu  su čelnicima CSU-a predbacili "neodgovornu politiku cijepanja" društva. Istodobno je protest reakcija na "sve snažnije okretanje društva udesno".
 
"Mi želimo uputiti poruku protiv masovne orijentacije društva prema desnim tendencijama, protiv policijske države, ograničenja slobode i napada na ljudska prava", stoji u priopćenju organizatora.
 
CSU je odbacio optužbe prosvjednika ocjenjujući ih "neprimjerenima".
 
"Optužbe su neprimjerene i netačne. Ko CSU-u predbacuje ekstremizam, šteti političkoj kulturi u zemlji", rekao je Manferd Weber, potpredsjednik CSU-a za dnevnik Straubinger Tagesblatt, prenosi Hina. 
 
Glavni tajnik CSU-a Markus Blume okrivio je lijeve radikalne grupacije za širenje mržnje protiv CSU-a.
 
"Tko CSU-u stalno predbacuje da želi graditi koncentracijske logore i okrivljuje stranku za poginule izbjeglice u Sredozemlju je izgubio i posljednji trag poštenja i provodi najgoru vrstu huškanja", zaključio je Blume u razgovoru za Speiegel Online.
 
CSU i posebice predsjednik stranke i novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer posljednjih mjeseci provode mjere kojima je svrha drastično smanjenje broje useljenika.
 
Sukob oko izbjegličke politike s kancelarkom i predsjednicom sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angeleom Merkel doveo je gotovo do raspada demokršćanske Unije CDU/CSU i savezne vlade.
 
Promatrači radikalizaciju sigurnosne i useljeničke politike CSU-a povezuju s lokalnim izborima u Bavarskoj u oktobru i strahom bavarskih demokršćana od gubitka glasova u korist desno-populističkog AfD-a.
 
Posljednja ispitivanja javnog mnijenja međutim pokazuju da CSU-u nije koristilo skretanje udesno nego da su posljednjih sedmica u Bavarskoj ojačale stranke lijevo-građanskog spektra poput stranke Zeleni. 

(FENA)