fbpx

Majkama naplaćuju boravak sa djecom na UKC!?

1Majka i Dijete

Veliki broj majki našao se u neprijatnoj situaciji kada im je boravak sa djecom na UKC naplaćen 45 maraka! Neke od njih su i ranije boravile sa djecom ali im nikada nije bilo naplaćeno. Pravilnik Fonda se nije mijenjao, a majke su otvoreno progovorile o ovom problemu i pisale resornom ministarstvu ali i načelniku Klinike.

Ivana Šešić je majka trogodišnjeg dječaka koji boluje od hipoglikemije, niskog stepena šećera u krvi. Prije nekoliko dana je morala za svoj boravak uz dijete u bolnici platiti 45 maraka po danu. Takva situacija ju je šokirala, s obzirom da ranije nikada nijeplaćala. Ljuta i ogorčena se obratila u više institucija ali su svi vruć krompir prebacivali sa jednih na druge.

– Zadnji put, 30. oktobra, kada smo ostali u bolnici, doživjela sam neugodnu situaciju. Rekli su mi da moram da platim boravak ako želim da budem sa djetetom. Do sad se to nije dešavalo. Uputnicu za bolničko liječenje, kao do sada, nisu uvažili – priča Ivana Šešić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja su Ivani rekli da se javi Kliničkom centru. Iz Kliničkog su je uputili u ekonomske službe ali i dalje bez odgovora. Nije Ivana jedina sa ovom problematikom. Nakon što je na Facebook grupi objavila svoj slučaj, podržalo ju je oko stotinjak mama sa istom situacijom. Neke od njih nisu ni znale da ne moraju plaćati.

– Zato smo se odlučili za nekakvu inicijativu da se majke oslobode plaćanja boravka bar dok dijete ne napuni šest godina. U Pravilniku piše da postoje izuzeci kada doktor može da procjeni da li je dijete samostalno. Samo me zanima ko to može da procjeni da li moje trogodišnje dijete koje boluje od hipoglikemije, niti zna da prepozna kada mu padne šećer – dodaje Šešićeva.

Podršku majkama su dale i mnoge humanitarne organizacije. Održali su sastanak i kreću u ofanzivnu borbu za sve majke. Pisali su i otvorena pisma Kliničkom centru i Ministarstvu zdravlja ali odgovor još uvijek nisu dobili.

– Oslobođene su majke koje su dojilje djeteta do jedne godine i majke koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, majke sa djecom koja imaju maligna oboljenja. Mi sada želimo da budu sve majke oslobođene do djetetovih šest godina, nismo dobili još nikakav odgovor – rekla nam je Adrijana Basara, predsjednik HO ”Budimo ljudi”.

Prema Pravilniku Fonda pored ovih postoje i izuzeci kada ljekar utvrdi da majka mora biti sa djetetom. Svih prethodnih godina Ivana je bila uz svoje dijete. Pravilnik se od tada nije mijenjao, jedino se promjenilo rukovodstvo Klinike za dječije bolesti.

Iz UKC-a su nam rekli da načelnik Klinike za dječije bolesti trnutno nije tu, da je na putu i da se vraća u ponedjeljak kada će se obratiti javnosti i sve nepravilnosti o ovome će biti riješene. Predstavnicima humanitarnih organizacija je i nelogično zbog čega se boravak plaća u Banjaluci kada je u Doboju, Trebinju i Sarajevu potpuno besplatan.

Jelena Bojanić, Elita TV