fbpx

Kome pripada zemljište Poljoprivredne škole?

3poljoprivredna

Sva sporna zemlja u slučaju “Poljoprivredna škola” uknjižena je na Poljoprivrednu školu jer je tako odlučio Okružni sud u Banjaluci. To potvrđuju i u Geodetskoj upravi i u Pravobranilaštvu Srpske koje zastupa grad Banjaluku.

Samim tim, pišu u Pravobranilaštvu – presuda Višeg privrednog suda za parcelu u Drakuliću ne može da se odnosi na činjenično stanje – jer je vlasništvo nad zemljištem već utvrđeno – pa grad i školu Pravobranilaštvo upućuje na upravni postupak. U geodetskoj upravi podvlače da se presuda Višeg privrednog suda uopšte ne odnosi na utvrđivanje vlasništva nad spornom zemljom koja vrijedi više od 400 miliona maraka.

“Ova presuda koja je zadnjih nekoliko dana bila tema u medijima Višeg privrednog suda apsolutno nije bio postupak o utvrđivanju vlasništva, već isključivo u pogledu brisanja prava upisa u javnim evidencijama” kaže v.d. direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, Bosiljka Predragović.

I dok iz Višeg privrednog suda ne odgovaraju – u Geodetskoj upravi kažu da privredne sudije očigledno nisu imale uvid u pravosnažnu presudu Okružnog suda koji je, kako tvrde, jedini nadležan da utvrdi čija je zemlja. Bez obzira na tvrdnje iz Geodetske uprave i Pravobranilaštva u kabinetu gradonačelnika i dalje tvrde da su oni u pravu.

” Na neki način i presuda Višeg privrednog suda je to i potvrdila kojom je rekla da nije zakonit upis Poljoprivredne škole na parceli u Drakuliću. S tim u vezi, mi očekujemo od Republičke uprave, dakle, da postupi po toj odluci Višeg privrednog suda i da je provede. Osim u slučaju da odgovor RUGIP-a bude negativan tek onda ćemo moći znati kad i na koji način ćemo moći da zaštitimo prava grada”, kaže Milenko Šajić iz Gradske uprave Banja Luka.

Geodetska uprava uknjižila je zemljište na Poljoprivrednu školu, zajedno sa parcelom u Drakuliću koju osporava grad. Zbog presude po kojoj je uknjiženo svo zemljište, a koju je donio banjalučki Okružni sud, grad je već tražio vanredno preispitivanje od Vrhovnog suda. Direktor Poljoprivredne škole ne bi da komentariše konfuziju jer kaže da još nije dobio presudu Višeg privrednog suda – u koju se ovih dana kunu u gradskoj upravi.

(ATV)