fbpx

Koliko energije i novca gubite ostavljanjem uključenih uređaja kada ih ne koristite?

elektricni uredjaji 1024x700

Svi mi u zasigurno u svom domu posjedujemo uređaje kao što su TV, računar, laptop, DVD i sl., koje umjesto da ih ugasimo kada ih ne koristimo, redovno ostavljamo na stand by modu, odnosno u stanju pripravnosti. Iako mnogi od nas ne znaju i ne obraćaju pažnju na ove stvari, znajte da se na ovaj način gubi energija.

Podatak da će “screen saver” smanjiti potrošnju električne energije velika je zabluda. Samo isključivanje monitora iz struje, uštedjet će energiju. Ono što većina nas radi, a ne bi trebali jeste da ostavljamo punjač uključen u struju i u slučajevima kada ne punimo naše mobilne uređaje. Također, mali je broj onih koji ne gase računar i TV nakon korištenja što doprinosi gubitku energije.

Iako količina izgubljene energije nije velika, oko 10 -15 vati po uređaju, u nekim slučajevima to može biti i više. Ako je više uređaja kontinuirano u stand by-u, to može iznositi i do 10 posto potrošnje energije u domaćinstvu. Prosječno domaćinstvo u godini dana potroši oko 3500 kW/h. Smatra se da se od 300 do 500 kW/h odnosi upravo na uređaje u stand by-u. Osim toga i računi za električnu energiju su veći. Zar ne bi voljeli taj novac potrošiti na nešto drugo?

Kako spriječiti nepotreban gubitak energije?

Vrlo jednostavno. Za početak, detektujte u svom domu i stvorite naviku isključivanja svih uređaja iz struje kako oni ne bi više mogli gubiti energiju. Kada računar i monitor nisu potrebni za rad nema potrebe da budu uključeni u struju. Ukoliko ste napunili svoj mobilni uređaj, isključite punjač iz utičnice. Ako ste završili sa gledanjem, TV isključite iz struje do narednog puta.

Najveći efekti smanjenja potrošnje električne energije u domaćinstvu mogu se postići istovremenim provođenjem razumne štednje i efikasnim korištenjem energije. Ovo znači da, ukoliko se električni kućanski aparati upotrebljavaju na određeni način mogu se ostvariti prilično značajne novčane uštede.

Nikad nije kasno započeti s provođenjem mjera efikasnog korištenja električne energije u domaćinstvu. Ako vam mali savjeti poput navedenih postanu svakodnevica mogu donijeti male, ali vrijedne uštede na godišnjem nivou.

beep