fbpx

Ko u BiH štampa glasačke listiće?

1listici

Nakon obavljene procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača putem međunarodnog tendera i otvorenog postupka, Centralna izborna komisija je donijela odluku da se posao štampanja i pakovanja glasačkih listića za opšte izbore 2018. godine dodijeli grupi ponuđača.

- Predstavnik grupe ponuđača je kompanija ATLANTIK BB d.o.o. sa sjedištem u Banjoj Luci, a članovi grupe ponuđača su još IGEPA d.o.o. Sarajevo, NIGD ''Dnevne nezavisne novine'' d.o.o. Banja Luka, ''Grafomark'' d.o.o. Laktaši, JU ''Službeni glasnik'' RS Banja Luka i ''Farma prom'' d.o.o. Banja Luka - kazali su u CIK-u za Patriju.

Ukupna vrijednost Ugovora je 1.160.500,77 KM sa PDV-om. Inače, Atlantik iz Banja Luke od 2012. godine, sam ili u korporaciji sa drugim firmama, štampa listiće i za Opće i Lokalne izbore. Ukupna vrijednost tih ugovora s ovim posljednjim je 3.646.658 KM.

Atlantik je umiješan u aferu koja je potresla CIK, i to nakon skrivanja prijave o sukobu interesa, da je bivši predsjednik Ureda za razmatranje žalbi omogućio firmi Atlantik štampanje glasačkih listića za Opšte izbore 2014. godine.

Članovi CIK-a su i saslušani u SIPA-i zbog  zataškavanja manipulacije Ostoje Kremenovića sa glasačkim listićima. Kremenović je bio ministar u prvoj Vladi Milorada Dodika, a firma Atlantik koja je dobila posao štampanja listića bliska je SNSD-u.

Kako su mediji pisali, članovi CIK-a saslušani su jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH. 

Sve se dešavalo 2011. godine, kada je protiv Kremenovića podnesena prijava za sukob interesa. CIK tu prijavu nikad nije stavio u proceduru.

Tri godine kasnije, Ostoja Kremenović odigrao je ključnu ulogu da firma Atlantik, bliska SNSD-u, dobije posao štampanja glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine. 

Poslanici Srpske demokratske stranke ovaj slučaj pokrenuće i na Predstavničkom domu PSBiH, jer će u okviru tačke dnevnog reda Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, tražiti sve pojedinosti o ovoj nabavci i dodjeli posla Atlantiku. 

(Agencije)