fbpx

Ko treba da prima materinski dodatak?

4dodatak

Sve nezaposlene majke koje će do stupanja na snagu novog Zakona o dječijoj zaštiti imati dijete mlađe od godinu dana, treba da primaju materinski dodatak od 405 maraka, poruka je to Foruma žena PDP-a  koje traže da pravo na materinski dodatak imaju i majke koje su rodile djecu u ovoj i prošloj godini.

Poručuju da na taj način ne bi bilo diskriminacije.

“Ako je zakonom pedviđeno da majka koja je nezapsolena, majka koja ima dijete mlađe od godinu dana i koja živi najmanje godinu dana u RS ostvari naknadu od 405 maraka, zašto je važno da li je ta majka rodila u maju, novembru, decembru ili januaru 2018.godine ako ta majaka i dalje ima dijete koje je mlađe od godinu dana, ako je i dalje nezaposlena i živi u RS?”, pita Draško Stanivuković,  odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke.

Zakon o dječijoj zaštiti stupa na snagu prvog januara 2018. godine i nije moguća njegova retroaktivna primjena. Nema mjesta političkim zloupotrebama, poručuje resorni ministar Dragan Bogdanić.

“Pravo se ostvaruje trideset dana od dana rođenja. Sve one majke koje podnesu prvog janura, rodile su dijete drugog, trećeg decembra će steći pravo na materinski dodatak. Zašto smo morali da donesemo odluku da to bude jedan dan? Kad bi mi donijeli odluku  da obuhvatimo unazad šest mjeseci, godinu dana, ostali bi nam majke iz 2016., 2015. godine koje su takođe majke, koje su takođe rodile djecu”, rekao je  Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U PDP-u smatraju da je moguće  amandmanski  poboljšati Zakon o dječijoj zaštiti. Tu će u priču uskočiti Udruženje višečlanih porodica “4plus”, koje će amandman predati u Narodnu skupštinu. Dodatnu poruku poslaće i majke koje će se okupljati narednih dana u centru Banjaluke.

“Da se pokaže volja, istrajnost, snaga, kako majki i njihove borbe za njihovu djecu tako i građana koji su solidarni čak i ako ne djelimo te probleme, jer to su naši zajednički problemi. To su naše majke, naša buduća djeca koja treba u ovoj zemlji da ostanu”, kazao je Draško Stanivuković.

Stanivuković kaže da je zakon odličan, ali da mu malo nedostaje da bude savršen. Nada se da će poslanici imati sluha za zahtjev majki.

(ATV)