fbpx

Arapska liga: Svijet da prizna državu Palestinu

5liga

Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt pozvao je danas zemlje svijeta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsjednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

Gejt je, na početku vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova Arapske lige u Kairu, rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i administraciju koja je donijela.
 
Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već cijelom svijetu, prenio je AP.
 
"Ta odluka postaje legalizacija okupacije", kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnoj Jerusalima 1967. godine
 
Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige okupili su se u egipatskoj prestonici Kairu na sastanku kako bi se dogovorili o zajedničkom odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela.
 
Sastanak Arapske lige koji okuplja ministre spoljnih poslova država članica, događa se u vrijeme kada se nastavljaju protesti već treći dan zaredom na Zapadnoj obali pojasa Gaze.
 
Nije jasno kakvu će odluku donijeti ministri u smislu konkretnih kontramera Trampovoj odluci, ali arapske diplomate, koje su željele da ostanu anonimne, su govorile o podnošenju nacrta rezolucije kojom se osuđuje taj potez pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mjerama koje se odnose na bilateralne odnose između država članica Arapske lige i Vašingtona.
 
Kako su agencije prethodno prenijele, palestinski predsjednik Mahmud Abas neće se sastati sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom tokom njegove posjete tom regionu i neće biti komunikacije između američkih i palestinskih zvaničnika.
 
I egipatska koptska crkva je danas saopštila da se neće sastati sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom kada bude bio u posjeti Kairu 20. decembra, zbog odluke Vašingtona, a AP navodi da je slično reagovao i direktor univerziteta Al Azhar, vodeće ustanove islamske nauke i obrazovanja u svijetu.
 
Na stotine vjernika je protestovalo protiv Trampove odluke nakon molitve u petak u džamiji Al Azhar, ali su ih snage bezbjednosti sprečile da krenu u protestnu šetnju ka centru grada.
 
Njegova odluka o priznavanju Jerusalima i premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad, naišla je na osude širom svijeta, pa čak i kod nekih saveznika koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regionu koji je već ispunjen nasiljem, navodi agencija.
 
Pitanje statusa ovog grada leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom.
 
Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mjesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podsjeća agencija.

(Tanjug)