fbpx

Ko je bio Kofi Anan?

4anan

Vijest o smrti bivšeg generalnog sekratara Ujedinjenih nacija Kofi Anana u 81. godini života obišla je planetu. Funkciju generalnog sekretara obavljao je deset godina, a 2001. je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Anan je rođen u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN i prvi Afrikanac na toj poziciji, koji je funkciju obavljao od 1. januara 1997. do 31. decembra 2006. Bio je i funkcioner SZO i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije u UN u Bosni i Hercegovini. Od oktobra 1995. bio je specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju.

U vrijeme tog mandata Anan je uživao veliku podršku tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona koji nije bio zadovoljan njegovim prethodnikom Butros Butros Galijem.

U intrevjuu koji je dao prije nekoliko godina predstavljaći svoju knjigu “Intrevencije”, Anan je rekao da se nada da će istorija pamtiti njegov doprinos.

4anan 1

U knjizi se između ostalog osvrnuo i na ratna dešavanja devedestih u BiH rekavši da međunarodna zajednica nije ispunila svoju odgovornost u tada proglašenoj sigurnoj zoni aludirajući na dešavanja u Srebrenici.

– Očigledno je da nismo uspjeli. I ne samo to, ja sam se u svoje i u ime UN-a izvinio – rekao je Anan.

Takođe je bio i specijalni izaslanik za Siriju pokušavajući da pronađe mirno rješenje.

Doskora je pokušavao da skrene pažnju na problem izbeglica, pogotovo situaciju Rohindža u Mjanmaru koji su prinuđeni da napuste svoje domove.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2001. godine za humanitarni rad.

Ipak, tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspjeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, prije toga, bio na čelu mirovnih operacija desio se genocid u Ruandi 1994. U vrijeme njegovog mandata na čelu UN desilo se NATO bombardovanje SRJ, teroristički napad 11. septembra u SAD, invazija na Irak …

U toku karijere, Anan je pregovarao sa nekim od najbrutalnijih diktatora, među kojima je bio i Sadam Husein. Za njega kaže da je bio potpuno drugačiji od onoga što bi se očekivalo.

– Bio je miran, teško da je pomicao ruke, što je jako neobično u toj regiji. Pomislio sam je li moguće da je muškarac koji tu sjedi i mirno govori u stanju da učini sve ono za šta znamo da je učinio – prisjetio se Kofi Anan u pomenutom intrevjuu.

Otkrio je i da je američka invazija na Irak donijela velike tenzije unutar Ujedinjenih nacija i da je bilo potrebno mnogo vremena da te tenzije splasnu.

– Ipak, bio je to najbolji trenutak Vijeća da odbije podršku ratu koji je, prema mojoj procjeni, bio ilegalan – kazao je Anan.

(Blic)