fbpx

Kakvu je ocjenu dobila Vlada RS?!

4ocjena

Krajem godine svi sabiraju rezultate svoga rada. Vlada Republike Srpske godinu iza nas ocjenjuje kao veoma uspješnu. Provjerili smo koju je ocjenu dobila izvršna vlast od naroda, sindikalaca, privrednika i ekonomista.

Reforme, agenda, evropski put, sve su to riječi koje građane ne interesuju, a o kojima političari svakodnevno pričaju. Radnike i penzionere jedino zanima da li će im plata ili penzija biti na vrijeme, odnosno hoće li imati šta da jedu.

Prvi dani nove godine osim čestitki prilika su i za sumiranje rezultata u prethodnih 365 dana.

Stanovništvo odlazi. Poskupljenja su neminovna, a zaduženost se nastavlja. Povećava se starosna granica za odlazak u penziju. Problemi u zdravstvu. Nelikvidnost preduzeća. Poreska opterećenja. Sve je to obilježilo proteklu godinu i rad Vlade Republike Srpske. Građani su nezadovoljni načinom na koji je vlast rješavala krupne probleme.

Pregovori socijalnih partnera u prošloj godini uglavnom su završavali sa uvredama i optužbama ko se bori za radnike, a ko za vlastite interese. Kraj godine donio je jedino povećanje najniže plate za 15 maraka, ali ne i Opšti kolektivni ugovor.

“Nema zaključenog Kolektivnog ugovora u privredi. Ocjena je 3, jer smo mogli da uradimo mnogo više”, izjavio je Goran Stanković iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Visoka stopa poreza i doprinosa. Rast zaduženosti privrede. Negativni trendovi su nastavljeni i sve to je dovoljno da privrednici daju najnižu ocjenu.

“Postoje stvari za koje se može dati pet, ali i one za koje se može dati nula minus, zato što nisu ni započete”, smatra predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.

Predstavnici poljoprivrednika tokom cijele godine bili su oštri kritičari Vlade i resornog ministarstva. Obećanih plus 10 miliona iz akciza za podsticaje, čini se bili su dovoljni da promjene mišljenje i zaborave da su ikada organizovali proteste.

“Ako smo u ovako teškoj godini uspjeli da povećamo proizvodnju, onda to mora da bude najviša ocjena i za Vladu i za Ministarstvo, ali i za poljoprivrednike”, ocijenio je predsjednik Udruženja mljekara i poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac.

Povećanje putarina i akciza na gorivo, iščekivanje nastavka aranžmana sa MMF-om. Kada se sve sabere godina je prošla, a nikakvog napretka nije bilo. Tako ocjenjuju ekonomisti.

Mišljenja građana, radnika, ekonomista, sindikalaca na jednu stranu – premijerke Republike Srpske na drugu. Vlada je prema mišljenju Željke Cvijanović radila odlično uz maksimalan nivo aktivizma.

Maksimalan nivo aktivizma tek slijedi, jer izborna je godina. Ako ništa drugo, vlast će se zbog toga potruditi da ispuni više nego 2017, pa će privreda i doživjeti neke, barem statističke pomake. Možda ćemo u tom slučaju naredne godine više sabirati nego oduzimati.

(BN televizija)