fbpx

Kakav je uticaj američkih sankcija na privredu Republike Srpske

Kakav je uticaj američkih sankcija na privredu Republike Srpske

Foto: BN

Sankcije koje je uvela američka administracija pojedincima i kompanijama u Republici Srpskoj ozbiljno urušavaju ekonomiju. Negativne efekte neće osjetiti samo kompanije pod sankcijama, nego cijela Bosna i Hercegovina, ali i region. Istaknuto je ovo na Okruglom stolu posvećenom uticaju američkih sankcija na privredu, koji je održan u Banjaluci.

Kompanije pod sankcijama američke administracije u ozbiljnim su problemima. Negativne efekte osjeti kompletna ekonomija. Traže se modeli da se prevaziđe trenutna situacija.

BOJAN VUJIĆ, direktor "Infinity International groupa"

"Ne možemo ni od koga da dobijemo pravnu pomoć na bazi nekakvih sankcija, čime smo direktno ugroženi i mi i radna mjesta i radnici i projekti i sve ostalo".

Ocijenjeno je da štetu ne trpi samo Republika Srpska, već da bi negativni efekti mogli da se osjete u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u regionu.

Ekonomija je, pojašnjeno je, u sistemu spojenih posuda.

ALEKSANDAR LJUBOJA, Područna Privredna komora Banja Luka

"Ja znam konzorcijume po pet kompanija od Triglava do Đevđelije. Ako ispadne iz tog sistema, nikome nije dobro. I nema tu nekih prednosti. Da li će neka pojedinačno dobiti neku korist, to je minorno koliko oni zajedno mogu da naprave".

Kompanije pod sankcijama suočavaju se i sa brojnim pravnim problemima. Banke, tim kompanijama, prvo ugase račun. Nijedan zakon pravna lica u tom slučaju ne štiti. Zakon o Obligacionim odnosima donesen je još 1978. godine.

DAJANA ĐURIĆ, advokat

"Neka lica koja su bila sankcionisana, pozatvarali račune, i upravo zbog tog pritiska koji se vrši na bankarski sektor, nisu ni htjeli da tuže. Nije nikome, vjerujem, u ovom momentu ni u interesu da se pored toga što su neke kompanije pod sankcijama dodatno ugrozi poslovanje finansijskog sektora".

Očekuju se konkretni zaključci i modeli za prevazilaženje kompletne situacije, koji bi se mogli uputiti Kancelariji za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

BHRT