fbpx

Kakav je cilj Dodikove turneje: Jačanje prijateljstva ili potraga za parama

Kakav je cilj Dodikove turneje: Jačanje prijateljstva ili potraga za parama

Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je juče u Mađarskoj, gdje je razgovarao s premijerom te zemlje, Viktorom Orbanom.

Kako je ranije najavio, poslije Mađarske, sljedeća destinacija koju bi već do kraja ovog mjeseca predsjednik Srpske trebalo da posjeti je Moskva, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a nakon toga slijedi put na Daleki istok.

– Trebao bih ići i u Kinu, gdje ću se sastati s predsjednikom Si Đinpingom – nedavno je izjavio Dodik.

Dugovi dolaze na naplatu
Takođe, kako je obznanio, narednih dana ili mjeseci u planu je posjeta i Azerbejdžanu, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom te države, Ilhamom Alijevim.

Serija putovanja predsjednika Republike Srpske po zemljama Istoka u javnosti je pokrenula polemiku da li Dodik tamo putuje zato što su mu zatvorena skoro sva vrata na Zapadu ili je u pitanju nešto drugo. To drugo, kako mnogi tvrde, jeste teška finansijska situacija u kojoj se nalazi Republika Srpska i sve veće rupe u budžetu koje se, bez stranih kredita, ne mogu zakrpiti.

Koliko je situacija ozbiljna, potvrđuje i nedavni izvještaj MMF u kojem se, između ostalog, navodi da će za Republiku Srpsku “biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu”.

– Federacija BiH ima umjerene potrebe, dok se Republika Srpska mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (oko 610 miliona evra) za finansiranje dospijevajućeg duga i budžetskog deficita – navodi se u izvještaju MMF.
Od Mađara nema “hljeba”
Komentarišući za Srpskainfo planirana putovanja predsjednika Srpske, od Budimpešte, Moskve, Bakua, pa do Pekinga, stručnjak za međunarodne odnose i bivši karijerni diplomata Srećko Đukić tvrdi da, osim pokušaja da se dobije preko potrebni novac, ne vidi drugi smisao Dodikovog “putešestvija”.

– Jasno je da Republici Srpskoj fali novca, a strašno je sužen izbor onih koji bi taj novac mogli da pozajme. Od Mađara nema “hljeba”, tako da iskreno sumnjam da će put u Budimpeštu, osim lijepih riječi i obećanja, donijeti išta konkretno. Od Rusije i Putina takođe ne treba imati velika očekivanja. U situaciji u kojoj se nalaze, od njih se eventualno može dobiti politička podrška – smatra Đukić.

Ni Kinezi, prema njegovoj ocjeni, nisu “laki” kad je u pitanju otvaranje novčanika, pa je tako jedina opcija od koje se može očekivati pomoć ostao Azerbejdžan.

– Opet, Azerbejdžan se strašno oslanja na Tursku, tako da je bolja adresa za posredništvo u tom poslu bila Ankara i Erdogan. Vidjećemo šta će biti, ali nisam pretjerani optimista – kaže Đukić.
Za razliku od nekih ranijih godina, kad je MMF “pritrčavao” u pomoć svojim kreditima svaki put kad je zafalilo novca u budžetu, ovog puta, prema ocjeni Srećka Đukića, takav “spas u posljednji čas” ne treba očekivati.

– Poznato je da MMF sada uslovljava svoju pomoć potpunom promjenom politike u Republici Srpskoj, a od Dodika to trenutno nije realno očekivati. Aranžmani s MMF u prošlosti mnogo su pomagali, ali sada to djeluje potpuno neostvarivo – kaže Đukić.

Srpska info