fbpx

Kad radnici krenu na odmor, oni im uruče otkaz

827cf6f08286ba43be62acb964bd56a9

Kako bi izbjegli isplaćivanje plata za radnike na godišnjem odmoru, pojedini poslodavci im daju otkaz, pa ih nakon odmora ponovo zaposle.

Tvrdi ovo radnica zaposlena u jednoj firmi, koja zbog sigurnosti i toga što joj je posao neophodan nije željela da spominjemo njeno ime, niti ime poslodavca.

Dodaje da je u firmi zaposlena već pet godina, te joj po zakonu sljeduje godišnji odmor, koga ove godine neće ni imati kako treba.

– Već godinama imam samo pet slobodnih dana godišnje, iako imam pravo na puno više, ali nažalost nemam kome da se žalim. Ove godine, svima nama koji smo zakazali more šef je odjavio, odnosno dao nam otkaz, te rekao da će nas prijaviti opet, samo kako bi izbjegao plaćanje godišnjeg. Pouzdano znam da nije jedini koji to radi – ispričala je ova radnica, te dodala da je na njen pokušaj da se žali šef rekao da slobodno može da ode, jer mnogi radnici čekaju na taj posao.

Kaže da se na posao mora vratiti, jer trenutno nema gdje drugo da radi, te da je prisiljena biti rob i raditi dok god ima snage.

– Ostade četvoročlana porodica bez moje plate ovaj mjesec, znate li vi šta to znači? Da se žalim inspekciji nemam vajde, bili su u firmi nekoliko puta pa ništa sporno nisu našli – dodaje ona.

Nažalost, nije jedina. Za razliku od javnog sektora, gdje svi radnici koriste godišnji odmor bez problema, mnogi radnici u privatnom sektoru nemaju tu sreću.

Radnici u privatnom sektoru se žale da im poslodavci uskraćuju pravo na korištenje cjelokupnog godišnjeg odmora, ali zbog straha od otkaza ne usuđuju se da ih prijave.

Sve ovo ukazuje da pojedini poslodavci prava radnika svode na minimum, a oni sami tvrde da sve više liči na robovlasničko društvo. Na zloupotrebu godišnjih odmora i izrabljivanje radnika republički sindikati upozoravaju svake godine.

– Mnogo je radnika kojima su uskraćena prava. Često se dešava da radnik dobije pet dana godišnjeg koji poslije mora da odradi, jer mijenja kolegu koji je na odmoru. To se češće dešava u malim radnjama, prodavnicama, buticima ili slično. Tamo gdje ima malo radnika, bukvalno svaki od njih mora da naradi sebi odmor dok drugi kolega koristi godišnji – rekao je pravnik Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Iako nema zvaničnih podataka, neke informacija pokazuju da svako treće preduzeće ne poštuje prava radnika kada su u pitanju godišnji odmori, a najviše zloupotrebe ima u ugostiteljstvu i malim trgovinama.

Greške našli i inspektori

Iskustva sindikata, kao i novinara, pokazala su da se radnici često plaše, te zbog straha od gubitka posla o ovakvim slučajevima ćute. Tim povodom, provjerili smo na kakve su napravilnosti naišli inspektori u najvećem gradu Srpske.

Zbog ćutanja radnika i straha od otkaza, banjalučki inspektori nisu naišli na ovakve slučajeve, ali kažu da nepravilnosti i nepoštovanja prava radnika i te kako ima.

– Poslodavci, suprotno zakonu, daju manje od dvije radne sedmice godišnjeg odmora. Takođe, na rješenjima utvrđuju period korištenja bez navođenja broja dana koji se u tom periodu koristi – navode u gradskom Odeljenju za inspekcijske poslove.

Dodaju da mnogi poslodavci radnicima subote računaju kao dane odmora, odnosno radnu sedmicu ne računaju kao pet radnih dana.

Ne treba ćutati

Iz sindikata RS pozivaju radnike da ne ćute o ovim problemima, kako bi se oni mogli riješiti, jer mnogi od njih bez odmora rade godinama.

– Pozivamo sve ljude da javno progovore o svojim iskustvima ili bar da anonimno prijave poslodavca kako bismo mogli poslati inspekciju. Trebamo pričati o tome i ohrabrivati ljude da progovore jer se samo tako mogu izboriti za svoja prava – dodao je Stanković.

InfoBijeljina