fbpx

Jubilarni 15. susreti Banjalučana "Vezeni most – 2018" : Cvijeće niz Vrbas za civilne žrtve rata

2

“Juče sam polagao cvijeće za godišnjicu mojoj sestri, danas sam ovdje za sve civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini.”, rekao je Atif Turčinhodžić, i dodao: “Podržavam okupljanja “Pravda za Davida” koja se održavaju već preko 100 dana i izražavam poštovanje roditeljima”.

Autor: Impuls

Sa visećeg mosta u Šeheru kod Banjaluke građani su danas pustili cvijeće niz Vrbas u znak sjećanja na sve civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini uz poruku „Ne ponovilo se“ i “Gradimo mir zajedno”.

Atif Turčinhodžić, inicijator i moderator ovog programa istakao je da je cvijeće položeno za civilne žrtve rata bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Prije dvadeset i jednu godinu počeo je polagati cvijeće u sjećanje na svoju sestru. “Juče sam polagao cvijeće za godišnjicu mojoj sestri, danas sam ovdje za sve civilne žrtve rata. I tako svake godine.Tako sam i došao na ideju da uradimo spomen za sve naše Banjalučane. Moja sestra je ta koja mi je dala volju i ideju” , kaže Turčinhodžić.

Puštanje cvijeća niz Vrbas je događaj koji je sada već postao tradicionalan i svake godine mu se odaziva veliki broj građana. Osim puštanja cvijeća niz Vrbas, organizovan je i kulturno-umjetnički program uz učešće nekoliko pjesnika i ženskog hora Safikada.

Vremenom je inicijativa postala dio programa susreta Banjalučana “Vezeni most”.

Atif Turčinhodžić ističe da je tu da se prestane sa nacionalizmom i da se završi sa takvim podjelama. “Vremenom se priključilo dosta ljudi, dolaze, rade i ne gledam na vjeru i nacionalnost, takve podjele me ne interesuju”.

Mesud Mulaomerović, bivši predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj, kaže da je svakog ljeta u Banjaluci. Savez od prvog dana pomaže i podržava “Vezeni most” i sve manifestcije u okviru susreta Banjalučana pa tako i polaganje cvijeća za civilne žrtve rata.

“ Mislim da je ovo dobar znak i poruka za sve građane Banjaluke , jer to građani Banjaluke zaslužuju, da budemo složni i da zaboravimo na sve one negativne stvari koje su se događale devedesetih godina” ističe Mulaomerović i dodaje da naš narod treba da zna je potreban veliki napor da se dođe do pozitivnih promjena među našim narodima, da smo vijekovima živjeli zajedno, školovali se zajedno i da je to budućnost Banjaluke, a ne političke nacionalne stranke koje rade za pojedinačne interese.

“Šaljem poruku svima da svi zajedno damo doprinos koliko možemo da prevaziđemo sva neslaganja” poručuje Mulaomerović.

{gallery}slikeVijesti2/vezeni{/gallery}

Tekst i foto: Jelena Jevđenić