fbpx

Josifovski: Moja presuda da ohrabri druge uzbunjivače

press

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći, uzbunjivač Borko Josifovski izjavio je povodom presude kojom je sud posle 12 godina ispravio nanetu mu nepravdu, da je to epohalna odluka, važna za druga suđenja vezana za korupciju i kriminal.

„Svi dokazi koje su prikupili novinari i advokati Pištaljke govore da prave istrage o kriminalnoj sprezi lekara hitne pomoći i privatnih pogrebnika nije ni bilo. Može se reći da su državni organi imali nameru da zataškaju ovu monstruoznu aferu“, rekao je doktor Josifovski, prenosi portal Pištaljka.

Kako navode, on je 2006. godine sa mesta direktora Hitne pomoći upozorio Ministarstvo zdravlja da pojedini lekari ove ustanove ne pružaju pomoć umirućim pacijentima da bi zaradili prodajom njihovih adresa privatnim pogrebnicima, a kasnije je o tome i javno govorio. Zbog toga je otpušten i izložen višegodišnjem progonu više državnih organa.

Govoreći na Pištaljkinoj konferenciji za medije sazvanoj nakon presude Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je dvanaest godina trpeo odmazdu i da je za to odgovorno čak pet državnih institucija, Josifovski je istakao da veruje da je pravda dostižna i da je presuda hrabre i odvažne sudije Radmile Radić dokaz za to.

„Ovo je i poruka ostalim uzbunjivačima da izađu u javnost i ukažu na korupciju“, poručio je Josifovski. Uzbunjivač Josifovski se posebno zahvalio novinarima i advokatima Pištaljke koji su ga zastupali u ovom procesu. Pištaljka je jedna od dve organizacije u svetu koja uzbunjivačima pruža besplatnu pravnu zaštitu koja uključuje i zastupanje pred sudom.

Glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović okarakterisao je ovu presudu kao istorijsku. „Ovo je veliki uspeh za sve nas, a presuda će ostati zabeležena i u svetskim okvirima, pre svega zbog broja državnih organa koji su njom obuhvaćeni“, rekao je Radomirović, dodavši da Pištaljka trenutno radi po jednoj prijavi koja je slična kao ona koju je Borko Josifovski bezuspešno godinama predočavao nadležnim organima.

Advokat Pištaljke Jelena Stojanović kazala je da je posle ove sudske odluke važno da se državne institucija primoraju da urade ono što dvanaest godina nisu. „Država nam duguje istinu“, poručila je Stojanović i dodala je da je jasno da po prijavama uzbunjivača Josifovskog suštinski ništa nije urađeno. Potvrda toga je i to što su dve krivične prijave koje je tužilaštvu podnosio doktor Josifovski odbačene u roku od dvadeset dana, uprkos obimnoj dokumentaciji koja je bila priložena uz njih.

Novinarka Pištaljke Snežana Đurić je govoreći o istrazi koju su novinari Pištaljke sprovodili umesto nadležnih državnih organa napomenula da je Vesna Dimitrijević, koja je sada na čelu antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja, kao policijski inspektor navodno istraživala prijavu uzbunjivača Josifovskog. Dimitrijević je tada načinila niz propusta koji ne mogu biti slučajni i nije istražila činjenice o lekarima osumnjičenim za zločine prema pacijentima, navela je Đurić.

Borko Josifovski je 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari utrkuju da stignu prvi do pacijenata na umoru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća. Posle ovih šokantnih otkrića Josifovski je smenjen. Smenio ga je tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Josifovski zbog pretnji, šikaniranja i maltretiranja 2007. godine napušta zemlju, da bi se nakon godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju. Te, 2008. godine, Vrhovni sud doneo je presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno. Josifovski, međutim, nije vraćen na poziciju direktora zbog – kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo – odredvi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

danas.rs