fbpx

Besplatni higijenski proizvodi za studentice i učenice u Škotskoj

tamponi

Škotska vlada je prva u svijetu koja će svojim studenticama i učenicama omogućiti besplatne higijenske proizvode u sklopu projekta vrijednog 5,2m milijuna funti koji će pomoći u borbi protiv siromaštva.

Siromaštvo utječe na zdravlje, higijenu i dobrobit učenica i zato će čak 395 000 djevojaka ostvariti pristup besplatnim potrepštinama.

Nedavno istraživanje organizacije Young Scot u kojemu je sudjelovalo više od 2000 ispitanika/ca pokazalo je da svaka četvrta učenica ili studentica u Škotskoj ima poteškoća s nabavkom osnovnih higijenskih proizvoda. Istovremeno, istraživanje organizacije Women for Independence pokazalo je da je svaka peta žena iskusila siromaštvo za vrijeme mjesečnice.

Aileen Campbell, tajnica vlade za lokalnu zajednicu i samoupravu, izjavila je kako nije prihvatljivo da u državi bogatoj kao Škotska itko ima problema s financiranjem osnovnih higijenskih potrepština.

„Naša investicija značit će da će osnovni proizvodi biti dostupni na dostojanstven način onima koji ih trebaju i to će olakšati studenticama i učenicama da se fokusiraju na učenje,“ kazala je Campbell.

Društveno poduzeće Hey Girls bit će glavni dobavljač u ovoj inicijativi i već sada isporučuju sanitarne proizvode lokalnim samoupravama koje ih dalje distribuiraju [J.V.] The Guardian

VoxFeminae